Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ταξίδια - Ανακαλύψεις

 

προώθηση στο τέλος

ΔΙΕΓΟ ΝΤΕ ΛΑΝΤΑ
 Ο Πολιτισμός των Μάγια

Εξιστόρηση των πραγμάτων του Γιουκατάν

Εισαγωγή - Μετάφραση: Νίκος Πρατσίνης

Ε΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1989
Σελ. 288, €15,00
ISBN 978-960-303-033-1

   «Άλλες φορές κάνανε μια πολύ βρωμερή και οδυνηρή θυσία μαζεμένοι στο ναό και στοιχημένοι σε σειρά έκαναν ο καθένας από μια τρύπα στο αντρικό του μόριο στο πλάι και ξυστά κι ύστερα περνούσαν όσο μεγαλύτερη ποσότητα κλωστής μπορούσαν μένοντας μ’ αυτόν τον τρόπο πιασμένοι στη σειρά σα χάντρες...
   ... μαζεύονταν οι μεγαλόσχημοι στο σπίτι του άρχοντα κι όταν τους έφερναν το μοιχό τον έδεναν σ’ ένα παλούκι και τον παραδίνανε στον άντρα της γυναίκας που είχε εγκληματήσει. Αν αυτός τον συγχωρούσε ήταν ελεύθερος, αν όχι τον σκότωνε με μια μεγάλη πέτρα (που) άφηνε να του (πέσει) στο κεφάλι από ένα σημείο που βρισκόταν ψηλά. Για τη γυναίκα αρκούσε η ικανοποίηση της ατίμωσης που ήταν μεγάλη και συνήθως γι’ αυτό τις άφηναν ήσυχες».

   Γραμμένη στα 1566 από τον φραγκισκανό μοναχό Διέγο ντε Λάντα Η εξιστόρηση των πραγμάτων του Γιουκατάν έχει για τον σύγχρονο αναγνώστη πολλαπλή αξία:   Είναι κατ’ αρχήν ένα κείμενο που απηχεί έμμεσα τις συγκρούσεις της κοσμικής εξουσίας με τμήμα της εκκλησιαστικής σε ό,τι αφορά τον εκχριστιανισμό των Ινδιάνων και κατά συνέπεια, την επιβολή της ισπανικής «νέας τάξης πραγμάτων». Ωμή βία ή πειθώ βασισμένη στην κατανόηση και την εξήγηση; Ο Λάντα ήταν θιασώτης της δεύτερης λογικής. Αποτελεί, κατά δεύτερο λόγο, ένα μοναδικό δείγμα του αναγεννησιακού τρόπου σκέψης κι έρευνας σε μια στιγμή που η Ευρώπη, έχοντας και αυτοσυνείδηση αλλά και κατακτητική αλαζονεία συναντά έναν πολιτισμό ισάξιο της, πολιτισμό βασισμένο όμως σε άλλες αρχές. Ένα κίνητρο για σύγκριση και αυτογνωσία. Θεωρείται το πρώτο κι ίσως από τα πιο σημαντικά κείμενα-ντοκουμέντα μέχρι σήμερα πάνω στην ιστορία, αρχαιολογία, ανθρωπολογία και κοινωνιολογία των Μάγια, ενός λαού που είχε με τους Αζτέκους σχέση παράλληλη κι αντίστοιχη, μ’ αυτή των Ελλήνων με τους Ρωμαίους. Τέλος είναι ένα γλαφυρότατο κείμενο ενός φιλοπερίεργου λόγιου του 16ου αιώνα σε μια εποχή που ο λόγιος εύκολα μπορούσε να ’ναι κι άνθρωπος της δράσης όπως συνέβαινε με τον Λάντα.
   Όσοι λοιπόν αγάπησαν κι αγαπούν τον Ηρόδοτο αξίζει να διαβάσουν κάτι ανάλογο σ’ άλλο τόπο κι άλλο χρόνο. Ένα βιβλίο που συνδυάζει την ιστορία με την συναρπαστική αφήγηση και που κατατάσσεται στα σημαντικά έργα της ισπανικής φιλολογίας.


επιστροφή στην αρχή

 σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι
τίτλοι της σειράςΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ Από τους αγώνες των Τσέροκι μέχρι τον ξεσηκωμό των ΣιουΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από τα έξι έθνη μέχρι τους πολέμους του Μαύρου Γερακιού

Πατήστε για μεγέθυνση

Τσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από την Ποκαχόντας στον τελευταίο των ΜοϊκανώνΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω