Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ταξίδια - Ανακαλύψεις

 

προώθηση στο τέλος

ΤΖΩΝ ΡΗΝΤ
Τα Βαλκάνια στις Φλόγες

Από την Θεσσαλονίκη στην Αγία Πετρούπολη

Εισαγωγή: Λουκάς Αξελός,
Μετάφραση: Στάθης Ανδρέου

Β΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1997
Σελ. 272, €15,00
ISBN 960-303-056-2

  Ο εικοστός αιώνας έφυγε σημαδεμένος από αδελφοκτόνους πολέμους σ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης. Η περιβόητη ειρήνη της Ευρώπης θραύστηκε κι αυτή, στην καρδιά της Βαλκανικής με τον εμφύλιο σπαραγμό που τάραξε για τέσσερα χρόνια την μαρτυρική Βοσνία και την άνιση πάλη κι αγώνα που έσπειραν την καταστροφή και τον όλεθρο στην ισοπεδωμένη από τους βομβαρδισμούς Σερβία.
   Το αίμα, η γενοκτονία, ο τρόμος και η πείνα έχουν αφήσει νωπά ακόμα τα ίχνη τους στη γειτονιά μας. Ίχνη που μας φέρνουν πίσω στις αρχές του αιώνα, στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, στις έριδες των μεγάλων δυνάμεων που αγωνίζονταν, όπως και τώρα, για επικράτηση και κυριαρχία.
   Ο Τζων Ρηντ νεαρός τότε, Αμερικανός δημοσιογράφος, που έμελλε να γίνει παγκόσμια γνωστός με το έργο του Δέκα μέρες που συγκλόνισαν τον κόσμο, μας καταγράφει στο παρόν βιβλίο του τον γολγοθά της πορείας του μέσα από τα Βαλκάνια που φλέγονται ως την παγωμένη Ρωσία.
   Στρατιώτες που θερίζονται από τα κανόνια και τον τύφο, χωριά και πολιτείες που ερημώνονται από τον αυστριακό στρατό, Κοζάκοι που επελαύνουν απ’ την Ανατολή, τρομοκρατημένοι Εβραίοι στα γκέτο, Σέρβοι, Βούλγαροι, Έλληνες και Ρώσοι, χωρικοί και λαοί κάθε ράτσας, αναμειγνύονται και ματώνουν σ’ αυτό το συγκλονιστικό οδοιπορικό που ξεκινάει απ’ την Θεσσαλονίκη για να φτάσει ως την καρδιά της Ρωσίας, την Αγία Πετρούπολη.
   Το βιβλίο αυτό, είναι κάτι παραπάνω από μια συστηματική δημοσιογραφική καταγραφή· είναι κάτι παραπάνω από μια ενσυνείδητη αποτύπωση, του εκρηκτικού τοπίου της Ανατολικής Ευρώπης στις αρχές του εικοστού αιώνα· είναι κάτι παραπάνω από ένα συναρπαστικό οδοιπορικό, από ένα εντυπωσιακό περιπετειώδες αφήγημα.
   Το βιβλίο αυτό είναι μια διαρκής κραυγή κατά της αθλιότητας του πολέμου, είναι μια σκληρή υπόμνηση του ότι όπως τότε, έτσι και τώρα, οι λαοί - ανεξαρτήτως θρησκείας, φυλής, γλώσσας ή χρώματος - θυσιάζονται χωρίς έλεος στον βωμό του πολέμου των δυνατών.


επιστροφή στην αρχή

 σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι
τίτλοι της σειράςΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ Από τους αγώνες των Τσέροκι μέχρι τον ξεσηκωμό των ΣιουΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από τα έξι έθνη μέχρι τους πολέμους του Μαύρου Γερακιού

Πατήστε για μεγέθυνση

Τσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από την Ποκαχόντας στον τελευταίο των ΜοϊκανώνΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω