Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ταξίδια - Ανακαλύψεις

 

προώθηση στο τέλος

ΦΙΛΙΠ ΜΑΡΣΝΤΕΝ
 Αναζητώντας τους Αρμένιους σε Βαλκάνια, Μέση Ανατολή και Καύκασο

Μετάφραση: Οχανές - Σαρκίς Αγαμπατιάν

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1999
εξαντλημένο
ISBN 960-303-079-1

   Ο Άγγλος ταξιδιωτικός συγγραφέας του «A Far Country: Travels in Ethiopia», Φίλιπ Μάρσντεν στα τέλη της δεκαετίας του ’80 περιπλανώμενος στους λόφους της Ανατολικής Τουρκίας βρίσκει τυχαία ένα ανθρώπινο οστό, ανάμεσα σε σωρούς ερειπίων και ένας ντόπιος βοσκός με νοήματα του εξηγεί πως πρόκειται για Ερμενί, Αρμενίους, ενώ ένα χρόνο αργότερα στη Συρία, ένας γερο-Αρμένιος δικηγόρος του μιλάει για τις σφαγές των Αρμενίων το 1915-16 από τους Τούρκους.
   Το ενδιαφέρον του για τους Αρμενίους μετατρέπεται σε επίμονη αναζήτηση, σε έμμονη ιδέα, πράγμα που τον οδηγεί στην απόφαση πραγματοποίησης ενός ασυνήθιστου και συναρπαστικού ταξιδιού.
   Ενός μοναχικού ταξιδιού με μόνα εφόδια λίγα χρήματα στην τσέπη, ένα σακίδιο στον ώμο κι ένα ζευγάρι χοντρές μπότες για πεζοπορία. Διασχίζει τα σύνορα δεκαεπτά χωρών της Μ. Ανατολής και της Α. Ευρώπης ψάχνοντας τις διασκορπισμένες κοινότητες του αρμενικού λαού, ενός λαού που πεισματικά επιβιώνει ύστερα από ένα ολοκαύτωμα, ενός λαού από τους πιο ιδιόμορφους και αινιγματικούς στην ιστορία. Αναζητεί το λαμπρό παρελθόν τους και τον ξεχωριστό πολιτισμό τους και συναντάει την απέραντη φιλοξενία τους, την εκπληκτική αντοχή τους, το δημιουργικό και καινοτόμο πνεύμα τους, που αποτελεί συστατικό στοιχείο της ύπαρξης τους, και που βαθιά επηρέασε τους γειτονικούς λαούς.
   Το οδοιπορικό αυτό που ο αναγνώστης κρατάει στα χέρια του είναι ο απολογισμός αυτού του μεγάλου και δύσκολου ταξιδιού, το οποίο τον οδήγησε ως τον μακρινό και μυστηριώδη Καύκασο και του αποκάλυψε το μυστικό των Αρμενίων, οι οποίοι παγιδευμένοι ανάμεσα σε δύο αυτοκρατορίες, τη ρωσική και την οθωμανική, ανάμεσα σε δύο αντιμαχόμενες θρησκείες και ιδεολογίες, κατάφεραν να επιβιώσουν, και επιβιώνουν ως σήμερα, αφήνοντας έντονα παλαιά και νωπά ίχνη στο πέρασμα των αιώνων.
   Η ευρυμάθεια του συγγραφέα, το ανήσυχο πνεύμα του, το λεπτό του χιούμορ, ο πλούτος των ιστορικών, πολιτικών, πολιτιστικών και γεωγραφικών του πληροφοριών, μετατρέπουν το οδοιπορικό αυτό, από ένα απλό αφήγημα, σε ένα συναρπαστικό, σύγχρονο και επίκαιρο ανάγνωσμα.
   Ένα βιβλίο που αξίζει να διαβαστεί από τον καθένα μας· όχι γιατί απέσπασε τα εγκώμια του διεθνούς Τύπου, αλλά -κυρίως- γιατί, όπως παρατηρεί ο Noel Malcolm στην «Sunday Telegraph», «... είναι ένα βιβλίο υπέροχα γραμμένο, με αρκετά γεγονότα και σχόλια που μας μεταφέρει τα απρόβλεπτα ενός πραγματικού ταξιδιού».


επιστροφή στην αρχή

 σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι
τίτλοι της σειράςΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ Από τους αγώνες των Τσέροκι μέχρι τον ξεσηκωμό των ΣιουΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από τα έξι έθνη μέχρι τους πολέμους του Μαύρου Γερακιού

Πατήστε για μεγέθυνση

Τσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από την Ποκαχόντας στον τελευταίο των ΜοϊκανώνΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω