Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ταξίδια - Ανακαλύψεις

 

προώθηση στο τέλος

ΜΠΕΝΤΡΟΣ ΖΟΜΠΙΑΝ
Ταξίδι στην Ανατολία με τον Ουίλιαμ Σαρογιάν

Μετάφραση: Οχανές Σαρκίς Αγαμπατιάν

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2005
Σελ. 352, €15,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 960-303-142-9

   Όπως λέει ο Ζομπιάν: «...Γράφοντας την ιστορία αυτού του ταξιδιού, θέλησα στο μέτρο του δυνατού να γνωρίσω στους αναγνώστες τις εμπειρίες αυτές που έζησα μαζί με τον Ουίλιαμ Σαρογιάν. Πριν από το ταξίδι αυτό, εκτός από κάποια ελάχιστα πράγματα, δεν γνώριζα σχεδόν τίποτα για τα μέρη αυτά. Δεν γνώριζα την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, την Τραπεζούντα, το Ερζερούμ. Δεν γνώριζα επίσης τις διάφορες περιοχές της Ανατολίας, που ήταν πλούσιες σε ιστορία και μνημεία».
   Το βιβλίο Ταξίδι στην Ανατολία με τον Ουίλιαμ Σαρογιάν, αποτελεί ένα ακόμη σημαντικό ψηφιδωτό στη σειρά του «Στοχαστή» Ταξίδια - Ανακαλύψεις. Παράλληλα, εμπλουτίζει με ξεχωριστό υλικό την εποποιία του ανθρώπου στην προσπάθειά του να επαναλάβει το εγχείρημα του Οδυσσέα. Η επιστροφή στην πατρώα γη ταυτίζεται και στην περίπτωση του Σαρογιάν με τον στόχο της επανασύνδεσης και της συνέχειας της ιστορίας, μιας ιστορίας που βίαια διακόπηκε λόγω εξωτερικών παρεμβάσεων.
   Αφορμή λοιπόν για τη συγγραφή και έκδοση αυτού του βιβλίου αποτέλεσε η διακαής επιθυμία του διάσημου Αμερικανοαρμένιου συγγραφέα Ουίλιαμ Σαρογιάν, να επισκεφθεί το Μπιτλίς, την πόλη καταγωγής του ή ό,τι εν πάση περιπτώσει, απέμεινε από αυτήν ύστερα από την Γενοκτονία. Η επιθυμία του αυτή θα πραγματοποιηθεί ύστερα από 56 χρόνια, δηλαδή το 1964. Συνοδός, χρονικογράφος, γραμματέας και φίλος σ’ αυτό το ταξίδι του Σαρογιάν υπήρξε ο δημοσιογράφος της αρμενικής εφημερίδας «Μαρμαρά» της Κωνσταντινούπολης, Μπεντρός Ζομπιάν, ο συγγραφέας του έργου.
   Ο Ζομπιάν, θα αναλάβει τον ρόλο του «μεταδότη» των σκέψεων του Σαρογιάν και θα κατορθώσει να αποτυπώσει στο βιβλίο αυτό, με τρόπο ζωντανό και γλαφυρό, τις εντυπώσεις από το κοινό τους ταξίδι, ένα ταξίδι προσκύνημα, σε τόπους με ανυπολόγιστο ιστορικό βάρος και μνήμες. Οι «θησαυροί» αυτοί της ιστορίας που θα συναντήσουν οι δύο συνταξιδιώτες στο οδοιπορικό τους, θα έχουν ιδιαίτερη σημασία τόσο για τους ίδιους - μιας και αποτελούν τον τόπο καταγωγής τους ως Αρμενίων - αλλά και για όλους εμάς, εφόσον η ιστορία των Ελλήνων ταυτίζεται, από την αρχαιότητα έως τη σύγχρονη εποχή, άμεσα με την Ανατολία.
 
Για τον συγγραφέα:

   Ο Μπέντρος Ζομπιάν γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1923 από γονείς που κατάγονταν από τη Σεβάστεια.
   Τελείωσε το Τεχνικό Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης και το 1948 έλαβε το πτυχίο του αρχιτέκτονα. Το 1950 θα παντρευτεί την Σέτα κόρη του ιδρυτή της τοπικής αρμένικης εφημερίδας «Μαρμαρά», Σουρέν Σαμλιάν. Ο Ζομπιάν θα αναλάβει για πολλά χρόνια εξ ολοκλήρου την ευθύνη της λειτουργίας της εφημερίδας, ενώ, παράλληλα με τη δημοσιογραφική του καριέρα, θα συνεχίσει την ενασχόλησή του με την αρχιτεκτονική. Τη θέση του υπεύθυνου έκδοσης της Μαρμαρά θα διατηρήσει ακόμη και μετά την εγκατάστασή του με την οικογένεια του στο Τορόντο στον Καναδά, μέχρι και το 1992. Τον Δεκέμβριο του 2004 ύστερα από μακρά ασθένεια θα αφήσει την τελευταία του πνοή στο Μόντρεαλ του Καναδά.


επιστροφή στην αρχή

 σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι
τίτλοι της σειράςΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ Από τους αγώνες των Τσέροκι μέχρι τον ξεσηκωμό των ΣιουΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από τα έξι έθνη μέχρι τους πολέμους του Μαύρου Γερακιού

Πατήστε για μεγέθυνση

Τσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από την Ποκαχόντας στον τελευταίο των ΜοϊκανώνΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω