Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ταξίδια - Ανακαλύψεις

 

προώθηση στο τέλος

ΤΖΩΡΤΖ ΓΚΙΣΙΝΓΚ
Η Γη του Ήλιου

Ταξίδι στην Ελλάδα και την Μεγάλη Ελλάδα

Μετάφραση: Δημήτρης Δεληολάνης

Α΄ Έκδοση

Έτος Α΄ Έκδοσης: 2005
Σελ. 216, €12,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 960-303-143-7

    Ο Γκίσινγκ, αναζητεί με πάθος τη Γη του Ήλιου, εκεί όπου πιστεύει πως θα θεραπεύσει την σοβαρά κλονισμένη υγεία του, «... Είμαι μεσήλικας ανάπηρος και προσπάθησα να ζήσω σαν νέος και υγιής: Ηττήθηκα», θα πει με στωικότητα, για να πραγματοποιήσει έπειτα το μεγάλο του ταξίδι με στόχο και προορισμό την Μεγάλη Ελλάδα και την Ελλάδα.
   Εκεί θα γοητευθεί από το άπλετο φως, την παλέτα των χρωμάτων της φύσης, τον ουρανό, αλλά και τους ανθρώπους: «Από τη γυναίκα του φύλακα αγόρασα ένα μπουκάλι κρασί της Καλαβρίας και γευμάτισα στον cella του Ποσειδώνα. Και οι δύο πλευρές προσφέρουν πανέμορφα τοπία. Δυτικά, διακρίνεις μακριά μια λωρίδα μπλε θάλασσας. Ανατολικά, μια κομψή κοιλάδα ανηφορίζει στα Απέννινα. Και τα δυο αυτά τοπία μπορείς να τα θαυμάσεις μέσα από κορνίζα που αποτελείται από δωρικούς στύλους. Θα μπορούσα ακόμη και να δακρύσω με όλα όσα αντίκριζα. Τα φτωχά χωράφια τριγύρω έχουν μάντρες κατασκευασμένες με τις πέτρες που κάποτε αποτελούσαν μέρος της ένδοξης ελληνικής πόλης. Μοιάζουν να αντηχούν ελληνικούς λόγους. Τώρα όμως είναι όλα τόσο σιωπηλά!»
   Ο Γκίσινγκ στη συνέχεια θα διασχίσει το Ιόνιο. Η επαφή με το ελλαδικό τοπίο και την ιστορία που κρύβεται μέσα του θα τον θαμπώσουν τόσο ώστε να γράψει χαρακτηριστικά «...αυτά τα σκηνικά πρέπει να είναι η απόγνωση των ζωγράφων». Η Σικελία θα είναι ο επόμενος επιθυμητός προορισμός, το τελικό όνειρο. «Το επόμενο ταξίδι μου θα είναι στη Σικελία. Εκεί έχεις μαζί και Ελλάδα και Ρώμη. Με τα έργα του Ηροδότου και του Θεόκριτου ανά χείρας, θα εξασφαλίσω στη Σικελία την μεγαλύτερη ευτυχία που μπορεί να έχει κανείς επί της γης». Το ταξίδι όμως αυτό δεν θα κατορθώσει να το πραγματοποιήσει ποτέ.
   Μέσα από τις επιστολές του παρόντος τόμου, τις τόσο συναισθηματικά φορτισμένες, αναδεικνύονται με αρωγό -πάντα- το πηγαίο συγγραφικό του ταλέντο, οι πλούσιες σε ιστορικό βάρος και φυσικό κάλλος περιοχές της Μεγάλης Ελλάδας και της Ελλάδας, ή αλλιώς της Γης του Ήλιου, κατά την προσφιλή έκφραση του Γκίσινγκ.
   Ο αναγνώστης διαβάζοντας τις σελίδες αυτού του βιβλίου θα παρασυρθεί με την φαντασία του σ’ ένα ταξίδι μνήμης, που αν και πραγματοποιήθηκε στο τέλος του 19ου αιώνα, για όσους έτυχε να το κάνουν και στις μέρες μας, εξακολουθεί να προσφέρει τις ίδιες συγκινήσεις.
 
Για τον συγγραφέα:

   Ο Τζωρτζ Γκίσινγκ είναι ένας από τους πιο σημαντικούς Βρετανούς συγγραφείς της βικτωριανής περιόδου. Γεννήθηκε στο Ουέηκφιλντ της Αγγλίας το 1857 και πέθανε στο Ισπύρ της Γαλλίας το 1903. Θα γράψει συνολικά 22 μυθιστορήματα, μια φιλολογική μελέτη για τον Τσάρλς Ντίκενς, τη μυθιστορηματική αυτοβιογραφία The Private Papers of Henry Ryecroft, το οδοιπορικό στην Καλαβρία By the Ionian Sea και εκατό περίπου διηγήματα. Όταν ήταν νέος είχε γοητευτεί από το θετικισμό, αργότερα όμως επηρεάστηκε από τον Σοπενχάουερ, καθώς και από τους φαβιανούς και άλλα ανθρωπιστικά και σοσιαλιστικά ρεύματα της εποχής. Σε όλα του τα έργα πρωταγωνιστούν τα κοινωνικά προβλήματα. Στο αριστούργημα του, New Crub Street, περιγράφει με ρεαλισμό τα οικονομικά, ψυχολογικά και συζυγικά προβλήματα μιας οικογένειας της κατώτερης μεσαίας τάξης, ενώ στο The Whirlpool ασχολείται με τη διαφθορά στα καλλιτεχνικά περιβάλλοντα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής του ο Γκίσινγκ αντιμετώπισε τη μοναξιά, καθώς και σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τα πνευματικά δικαιώματα που εισέπραττε από τα έργα του, όπως ο ίδιος εξηγεί στις επιστολές του, μόλις και μετά βίας του επέτρεπαν να ζήσει. Παρ’ όλη τη φιλία και την εκτίμηση ήδη καταξιωμένων συγγραφέων όπως ο Χ. ΤΖ. Ουέλς και ο Χένρυ Τζέημς, η λογοτεχνική παραγωγή του είχε περιορισμένη απήχηση, ενώ ο ίδιος δεν κατάφερε όσο ζούσε να απολαύσει τα εύσημα της επιτυχίας και της αναγνώρισης που του άξιζε.


επιστροφή στην αρχή

 σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι
τίτλοι της σειράςΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ Από τους αγώνες των Τσέροκι μέχρι τον ξεσηκωμό των ΣιουΤσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από τα έξι έθνη μέχρι τους πολέμους του Μαύρου Γερακιού

Πατήστε για μεγέθυνση

Τσαρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ
Από την Ποκαχόντας στον τελευταίο των ΜοϊκανώνΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω