Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Βασική Βιβλιοθήκη - Ιδέες και Έργα

 

προώθηση στο τέλος

ΚΑΡΛ ΜΑΡΞ
Βασικές Γραμμές της Κριτικής της Πολιτικής Οικονομίας

(Grundrisse der Kritik der Politischen Ökonomie)

Εισαγωγή - Μετάφραση: Διονύσης Διβάρης

Β΄ Έκδοση (τόμ. Α΄)
Έτος Α΄ Έκδοσης: τομ.Α΄ 1989, τομ.Β΄ 1990, τομ.Γ΄ 1992
ISBN (set) 960-303-005-8
Α΄ τόμος: Σελ. 176, €12,00
ISBN Δεν υπάρχει
Β΄ τόμος: Σελ. 528, €24,00
ISBN Δεν υπάρχει
Γ΄ τόμος: Σελ. 208, €12,00
ISBN 960-303-006-6

  Η ελληνική έκδοση των Grundrisse από τις εκδόσεις Στοχαστής και σε μετά-φραση του Διονύση Διβάρη αποτελεί μεταφραστικό και εκδοτικό άθλο και δεν θα είναι ίσως υπερβολή να υποστηριχθεί ότι είναι η καλύτερη μετάφραση του έργου διεθνώς.
περ. ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΑ


    Εκδοτικό γεγονός πρώτης γραμμής αποτελεί η παρούσα έκδοση του μνημειώ-δους έργου του Καρλ Μαρξ, «Grundrisse». Έργο ποταμός που ξεσήκωσε τις πιο έντονες συζητήσεις στην Ευρώπη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, όταν με καθυ-στέρηση ενός αιώνα έγινε πια γνωστό.
  Η σημασία του είναι διτή. Από τη μια πρόκειται για μια εκπληκτική οικονομική μελέτη που επάξια κατατάσσεται στα σημαντικότερα έργα της σύγχρονης εποχής παίρνοντας τη θέση της δίπλα στις εργασίες των Σμιθ, Ρικάρντο, Μάλθους, Μιλς και Κέυνς και από την άλλη πρόκειται για μιαν εξαιρετικά ριζοσπαστική προσέγ-γιση που εκ προοιμίου θέτει την ανάγνωση του μαρξικού έργου κάτω από ένα διαφορετικό πρίσμα απ’ αυτό που το κατέστησαν γνωστό οι ταλμουδικές εκλαϊκεύ-σεις του.
  Η έκδοση πραγματοποιείται σε τρεις τόμους. Ο πρώτος περιέχει εκτός από τον «Πρόλογο του Μεταφραστή» και τον «Πρόλογο του Ινστιτούτου Μαρξ - Ένγκελς - Λένιν» στην πρώτη έκδοση, την «Εισαγωγή» και το «Κεφάλαιο του Χρήματος». Ο δεύτερος τόμος περιλαμβάνει το «Κεφάλαιο του Κεφαλαίου». Στον τρίτο ανήκουν τα υπόλοιπα υλικά καθώς και το «Παράρτημα».
  Η μετάφραση είναι απευθείας από το γερμανικό πρωτότυπο, με βάση την πρώτη έκδοση και παίρνοντας υπ’ όψη της τη νέα ανάγνωση των χειρογράφων στα πλαίσια της έκδοσης των MEGA2. Μάλιστα, μετά την ολοκλήρωσή της η μετάφραση υπεβλήθη σε συστηματική συγκριτική θεώρηση με την αντίστοιχη αγγλική, γαλ-λική και ιταλική μετάφραση του έργου.
  Εκπληκτική ευρυμάθεια, τεράστια ποικιλία ιδεών, απότομα πετάγματα σκέψης, μοναδική ακρίβεια και ακριβολογία, θέρμη , πάθος και τόλμη στη διατύπωση των ιδεών διαπερνούν τις σελίδες αυτής της υποδειγματικής μετάφρασης και έκδοσης. Ένα άγνωστο ουσιαστικά έργο του Μαρξ που αποκτά μια πολλαπλά ξεχωριστή σημασία σήμερα και καθιστά αναγκαία την εκ νέου ανάγνωση  των θεωριών του μεγάλου Γερμανού διανοητή.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςHelen Sullivan
The Communal Mind and the Master ArtificeΜανώλης Γλέζος
Εθνική Αντίσταση
1940-1945
Φρανσουά Γκιζό
Η Ιστορία του Πολιτισμού στην Ευρώπη

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω