Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Βασική Βιβλιοθήκη - Ιδέες και Έργα

 

προώθηση στο τέλος

ΑΛΕΞΗΣ ΝΤΕ ΤΟΚΒΙΛ
Η Δημοκρατία στην Αμερική

Εισαγωγή: Γιώργος Μανιάτης
Μετάφραση: Μπάμπης Λυκούδης

Γ΄ έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1996
Σελ. 736 (δεμένο), €40,00            
ISBN 978-960-303-054-6

Ακέραιη και εκσυγχρονισμένη μετάφραση.
                                                                                      εφημ. ΤΟ ΒΗΜΑ


   Ένα από τα σπουδαιότερα έργα του πολιτικού στοχασμού. Η Δημοκρατία στην Αμερική του Τοκβίλ, βρίσκεται επιτέλους ακέραιο στη διάθεση του ελληνικού αναγνωστικού κοινού χάρη στην αξιέπαινη προσπάθεια των εκδόσεων Στοχαστής σε ωραία μετάφραση του Μ. Λυκούδη και με λιτή αλλά πυκνή εισαγωγή του Γ. Μανιάτη.
                                                                                εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ


   Η μετάφραση από το πρωτότυπο του Μπάμπη Λυκούδη είναι αξιόπιστη... Διαφωτιστική είναι και εισαγωγή του επίκουρου καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιώργου Μανιάτη... Η έκδοση είναι καλαίσθητη και φροντισμένη στις λεπτομέρειές της, από έναν εκδοτικό οίκο με συγκροτημένη άποψη και διακριτή παρουσία. Τριάντα σχεδόν χρόνια μετά την ίδρυσή του ο Στοχαστής εξακολουθεί να μας ξαφνιάζει με πρωτοβουλίες ουσιαστικά παιδευτικού χαρακτήρα και προσφοράς στο εκδοτικό γίγνεσθαι και την κίνηση των ιδεών.
                                                                                     εφημ. ΕΠΕΝΔΥΤΗΣ


   Ο Αλέξης ντε Τοκβίλ υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους πολιτικούς στοχα-στές του 19ου αιώνα και ένας από τους αυθεντικότερους και πιο βαθυστόχαστους εκφραστές της φιλελεύθερης παράδοσης. Το έργο του χαρακτηρίζεται από διορατικότητα, δύναμη γενίκευσης, ρωμαλέο ύφος, συγκρατημένη αισιοδοξία, επιφυλακτικότητα, αδιόρατη νοσταλγία και έντονη κριτική ενός κόσμου που χάνεται.
   Από τους μελετητές του θεωρείται ταυτόχρονα αριστοκράτης, κοινωνιολόγος, ιστορικός, αστός, χριστιανός, αγνωστικιστής, πολιτικός φιλόσοφος.
   Ο Τζων Στιούαρτ Μιλλ, ο αυθεντικότερος εκφραστής του κλασικού φιλελευθερι-σμού, γράφει για την Δημοκρατία στην Αμερική: «Το αγγλικό κοινό τώρα γνωρίζει και διαβάζει το πρώτο φιλοσοφικό βιβλίο που έχει ποτέ γραφτεί για τη Δημοκρατία, όπως αυτή εκδηλώνεται στη σύγχρονη κοινωνία».
   Και πράγματι το έργο αυτό, αν και γραμμένο ένα και πλέον αιώνα πριν, εξακο-λουθεί να παραμένει σημείο αναφοράς για την πολιτική σκέψη της εποχής μας, διατηρώντας την φρεσκάδα, την στιλπνότητα της σκέψης και την προφητική ματιά του δημιουργού του.
   Στις σελίδες του ο αναγνώστης θα βρει όχι μόνον ένα πανοραμικό πίνακα των αφετηριακών στοιχείων που συγκροτούσαν το νεαρό - τότε - αμερικανικό έθνος, όχι μόνον εκτεταμένες αναλύσεις για το σύστημα δημοκρατικής διακυβέρνησης, την δικαστική εξουσία και το ομοσπονδιακό σύνταγμα, όχι μόνο σημαντικές παρατηρήσεις για τους Ινδιάνους και την αναπόφευκτη εξαφάνισή τους, όχι μόνον εκπληκτικής διαύγειας αναφορές για τον πολυθρησκευτικό, πολυπολιτισμικό και πολυγλωσσικό χαρακτήρα της ανοιχτής αυτής κοινωνίας, αλλά και βαθείς στοχα-σμούς για την ισότητα και την ελευθερία ως θεμελιακές αξίες της δημοκρατίας, τις σχέσεις ισότητας-ελευθερίας και τις δυνατότητες συμβιβασμού τους.
    Με αυτή την έννοια το έργο αυτό ξεπερνά την αμερικανική περίπτωση και καθίσταται μια γενική και ολοκληρωμένη ανάλυση της δημοκρατίας στις μέρες μας.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενο ● επόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςHelen Sullivan
The Communal Mind and the Master ArtificeΜανώλης Γλέζος
Εθνική Αντίσταση
1940-1945
Φρανσουά Γκιζό
Η Ιστορία του Πολιτισμού στην Ευρώπη

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω