Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Βασική Βιβλιοθήκη - Ιδέες και Έργα

 

προώθηση στο τέλος

ΣΕΡ ΕΝΤΟΥΙΝ ΠΗΑΡΣ
Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204

Ιστορία της Τέταρτης Σταυροφορίας

 

Μετάφραση: Ιωσήφ Κασσεσιάν - Χριστίνα Κασσεσιάν

Β΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2004
Σελ. 424 (δεμένο), €30,00
ISBN 960-303-128-3

 ● Βιβλιοκριτική: Εφημ. «Εστία», Σάββατο, 13Μαρτίου 2004(Αρχείο .pdf, μέγεθος: 0,10MB).

 

  Η Δύση ξεκινά το 1204 την Τέταρτη Σταυροφορία με πρόσχημα την απελευ-θέρωση των Αγίων Τόπων. Ενετοί και Φράγκοι, το παπάτο και ο αρχιτέκτονας του σχεδίου, ο δόγης Δάνδαλος, εποφθαλμιώντας τον πλούτο και το κύρος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας θα οδηγήσουν τα στρατεύματα των Σταυροφόρων έξω από τις πύλες της Κωνσταντινούπολης. Ο φιλομαθής αναγνώστης σ’ αυτό το βιβλίο θα ταξιδέψει πίσω στον χρόνο, στην Τέταρτη Σταυροφορία, μιας από τις πιο σημαντικές σελίδες της παγκόσμιας ιστορίας. Οι συνωμοσίες και οι έριδες που προηγήθηκαν, το χρονικό της πολιορκίας και της περικύκλωσης της Πόλης από τους σταυροφόρους, οι μάχες και οι φρικαλεότητες της λεηλασίας μέχρι και η τελευταία μέρα της κατάληψης που θα γίνει η αιτία της πτώσης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας της Ανατολής, ξετυλίγονται με μοναδικό τρόπο  στις σελίδες της συναρπαστικής αφήγησης του Βρετανού μελετητή.
  «Οι επιπτώσεις της Τέταρτης Σταυροφορίας επί του ευρωπαϊκού πολιτισμού υπήρξαν εξ ολοκλήρου καταστρεπτικές. Η λάμψη του ελληνικού πολιτισμού, την οποία το Βυζάντιο συντηρούσε επί εν­νέα αιώνες μετά από την επιλογή της Κωνσταντινούπολης ως πρωτεύου­σας, έσβησε ξαφνικά... Το έγκλημα της Τέταρτης Σταυροφορίας παρέδω­σε την Κωνσταντινούπολη και τη Βαλκανική Χερσόνησο σε έξι αιώνες βαρβαρότητας... Προκειμένου να αντιληφθούμε την πλήρη σημασία της λατινικής κατάκτησης της Κωνσταντινούπολης, πρέπει να προσπαθήσουμε να συνειδητοποιήσουμε ποιος θα ήταν σήμερα ο πολιτισμός της Δυτικής Ευρώπης, αν η προ έξι αιώνων Ρωμανία δεν είχε καταστραφεί. Μπορεί κανείς να φανταστεί όχι μόνο τη Μαύρη Θάλασσα, τον Βόσπορο και τον Μαρμαρά να περιβάλλονται από προοδευτικά και πολιτισμένα έθνη. αλλά ακόμα και τα ανατολικά και νότια παράλια της Μεσογείου να έχουν επι­στρέψει υπό μια καλή διακυβέρνηση και υπό μια θρησκεία η οποία δεν αποτελεί φραγμό στον πολιτισμό...» γράφει ο Πήαρς.
   Η ματιά του ώριμου πλέον σε ηλικία και κριτική σκέψη σερ Έντουιν Πήαρς, του νομικού, του εκδότη και ιστορικού συγγραφέα, ο οποίος με επιτυχία διακόνευσε τις επιστήμες αυτές στην πατρίδα του την Αγγλία, γίνεται οξύτερη και διεισδυτικότερη με την παραμονή του επί πολλά έτη στην Πόλη. Αναλαμβάνοντας τελικά την υψηλότερη θέση που μπορούσε να καταλάβει, αυτήν του προέδρου του Ευρωπαϊκού/Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης και διατηρώντας μιαν ανεξάρτητη και κριτική οπτική αναφορικά με τις τοπικές υποθέσεις και το Ανατολικό Ζήτημα, αποτυπώνει τις ικανότητες του αυτές, στο σπουδαίο βιβλίο του «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204», το οποίο θα συμπληρώσει με εξίσου μεγάλη επιτυχία και με το δεύτερο του βιβλίο, που, επίσης, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας, την «Καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας», που δεν είναι άλλη από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453 από τον Μωάμεθ Β’ τον Πορθητή.
   Δεν αποτελεί σχήμα λόγου ή υπερβολή ότι η παγκόσμια κριτική κατέ­ταξε τα έργα αυτά στα σημαντικότερα της βυζαντινής ιστοριογραφίας, χαρακτηρίζοντας τα ως υψηλής σπουδής και αντικειμενικότητας έργα. Ο πολυμαθής, διεισδυτικός, κριτικός και πάνω από όλα αυστηρός και δίκαιος στην κρίση ιστορικός σερ Έντουιν Πήαρς, αποδίδει με συνέπεια τις ευθύνες της κατάλυσης της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία για αιώνες αποτέλεσε την ασπίδα της Ευρώπης και το σημαντικότερο κέντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
 
Για τον συγγραφέα
 
   Ο Σερ Έντουιν Πήαρς γεννήθηκε στο Γιορκ της Αγγλίας το 1835 και πέθανε στην Μάλτα το 1919. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με διάκριση στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και την Νομολογία. Στα 1870 διορίστηκε δικηγόρος του Στέμματος. ενώ, επιπρόσθετα ανέπτυξε έντονη διοικητική και φιλολογική δραστηριότητα που κορύφωση της υπήρξε η έκδοση από τον ίδιο του περιοδικού «Law Magazine».
   Το 1873 πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να εργαστεί προσωρινά. Έγινε μόνιμος κάτοικος της Τουρκίας, αναρριχήθηκε στην υψηλότερη θέση που προσφερόταν στο επάγγελμα του (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού / Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης) ενώ - ταυτόχρονα - έγινε γνωστός ως ανταποκριτής εφημερί-δων, για να εξελιχθεί στον σημαντικότερο - ίσως - ιστορικό της πόλης που τον υιοθέτησε, διατηρώντας, πάντοτε, μιαν ανεξάρτητη και κριτική οπτική,  αναφορικά με τις τοπικές υποθέσεις και το Ανατολικό Ζήτημα. Οι ισχυρές φιλελεύθερες πεποιθήσεις του και ο ακέραιος χα­ρακτήρας του, τον προφύλαξαν από τον υποκειμενισμό και την έπαρση. Κατά την διάρκεια της μακράς θητείας του στην Πόλη, ο Πήαρς φρόντισε μεν να κρατήσει τις καλές σχέσεις του με τους Τούρκους, λειτουργώντας όμως με αίσθηση δικαίου και ειλικρίνειας απέναντι στα υπόλοιπα έθνη και κοινότητες της αυτοκρατορίας, όπως - άλλωστε - το απέδειξε στην περίπτωση των τουρκικών ακροτητών στην Βουλγαρία το 1876, τις οποίες και αποκάλυψε με σθένος και ευθυκρισία, στέλνοντας πλήθος ανταποκρίσεων στην «Daily News».
   Ο Έντουιν Πήαρς χρίστηκε ιππότης το 1909. Η Ζωή του Αβδούλ Χαμίτ, είναι ένα από τα τελευταία γνωστά του έργα. Ωστόσο, «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204» και «Η Καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας. Η Άλωση της Κωνστα-ντινούπολης το 1453», αποτέλεσαν τα αξεπέραστα δημιουργήματά του.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςHelen Sullivan
The Communal Mind and the Master ArtificeΜανώλης Γλέζος
Εθνική Αντίσταση
1940-1945
Φρανσουά Γκιζό
Η Ιστορία του Πολιτισμού στην Ευρώπη

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω