Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Βασική Βιβλιοθήκη - Ιδέες και Έργα

 

προώθηση στο τέλος

ΣΕΡ ΕΝΤΟΥΙΝ ΠΗΑΡΣ
Η Καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας

Η  Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453

Μετάφραση:  Ιωσήφ Κασσεσιάν - Χριστίνα Κασσεσιάν

Β΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2004
Σελ. 488  (δεμένο), €30,00
ISBN 960-303-127-5

Βιβλιοκριτική: Εφημ. «Εστία», Σάββατο, 29 Μαΐου 2004 (Αρχείο .pdf, μέγεθος: 0,10MB).

  Τα πρώτα ρήγματα στα άλλοτε γερά θεμέλια της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας είχαν ήδη φανεί με την πρώτη άλωση της Πόλης από τους σταυροφόρους το 1204. Οι συνεχείς δυναστικές διαμάχες και οι παράλληλες αυξανόμενες πιέσεις και προσαρτήσεις εδαφών από τους Τούρκους έχουν δυσχεράνει ανεπανόρθωτα το σχέδιο ανάκαμψης και ανασύνταξης της αυτοκρατορίας. Οι εκκλήσεις και οι απόπειρες για εξασφάλιση βοήθειας από τη Δύση αποδεικνύονται φρούδες και ανεπαρκείς. Ο Μωάμεθ Β΄ ο Πορθητής και ο στρατός του είναι πλέον έτοιμος για έναν πόλεμο με προδιαγεγραμμένη έκβαση. Η Νέα Ρώμη ζει τις τελευταίες της ημέρες. Η γενική έφοδος, ο θάνατος του Κωνσταντίνου, η κατάληψη της Κωνσταντινούπολης, η σφαγή και η λαφυραγώγηση, η είσοδος του Μωάμεθ και η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα γράψουν απλά τον επίλογο σε μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες της ιστορίας. Σπάνια ένας μελετητής καταφέρνει να αναπλάσει μια ιστορική στιγμή με τόση αυθεντικότητα, επιστημονική επάρκεια και ψυχολογικό βάθος. Ο σερ Έντουιν Πήαρς παραδίδει ένα βιβλίο-εργαλείο στα χέρια του φιλομαθή αναγνώστη, ένα θαυμάσιο έργο που φέρνει την ιστορία του βυζαντινού πολιτισμού στον εικοστό πρώτο αιώνα.
   «Επί χίλια χρόνια η Νέα Ρώμη υπήρξε για τους χριστιανούς της Ανατολής ό,τι η Πρεσβυτέρα Ρώμη για τους χριστιανούς της Δύσης και η υπερηφάνεια τους για τη σταθερότητα και την ασφάλεια της ήταν μεγάλη. Μόνο μία και μοναδική φορά στην ιστορία της είχε αλωθεί... Στα μάτια όλων των Ελληνοφώνων ήταν απαράμιλλη και υποδειγματική, η έδρα της φιλοσοφίας και κάθε είδους γνώσης των επιστημών, της αρετής και ό,τι καλύτερου υπήρχε. Τώρα όλα είχαν αλλάξει. Οι νέοι κατακτητές ήταν Ασιάτες... Η πρωτεύουσα είχε μεταβληθεί σε έρημο... Εκείνη, γράφει ο Κριτόβουλος. που είχε προηγουμένως κυβερνήσει πολλούς λαούς με τιμή, δόξα και φήμη, κυβερνάται τώρα από άλλους και έχει βυθιστεί στην φτώχια, τη χυδαιότητα, την ατίμωση και την επαίσχυντη σκλαβιά... Δυστυχώς, η ελληνική φυλή έχει βυθιστεί στο σκοτάδι της πιο σκοτεινής νύχτας και επρόκειτο να περάσουν τέσσερεις αιώνες πριν ανατείλει μια νέα ημέρα» γράφει ο Πήαρς.
   Κι εδώ ο σερ Έντουιν Πήαρς, όπως και στο πρώτο του βιβλίο που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας και αφορά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204, καταγράφει με συστηματικό και συνεπή τρόπο όλες τις πληροφορίες και μαρτυρίες της εποχής, εξετάζοντας κριτικά και δίκαια την ευθύνη όλων όσοι υπήρξαν με τον ένα ή άλλο τρόπο, πρωταγωνιστές και συμμέτοχοι στην κοσμοϊστορική αυτή στιγμή της Ευρώπης. Έχοντας περάσει ένα μεγάλο μέρος του βίου του στην Κωνσταντινούπολη, είχε άμεση πρόσβαση στις πηγές και με δεδομένη την ευρυμάθεια, την οξύνοια και την πολυγλωσσία του, μας άφησε ένα ολοκληρωμένο και σφαιρικό κείμενο τονίζοντας το γεγονός, ότι η Άλωση αποτέλεσε μια σημαντική καμπή της παγκόσμιας Ιστορίας και σήμανε την εισβολή σε αυτή τη χριστιανική περιοχή μιας ξένης δύναμης με διαφορετική κουλτούρα και ηθική.
   Δεν αποτελεί σχήμα λόγου ή υπερβολή ότι η παγκόσμια κριτική κατέταξε τα έργα του σερ Έντουιν Πήαρς στα σημαντικότερα της βυζαντινής ιστοριογραφίας, χαρακτηρίζοντας τα ως υψηλής σπουδής και αντικειμενικότητας έργα. Ο πολυμαθής, διεισδυτικός, κριτικός και πάνω από όλα αυστηρός και δίκαιος στην κρίση του ιστορικός σερ Έντουιν Πήαρς, αποδίδει με συνέπεια τις ευθύνες της κατάλυσης της χιλιόχρονης Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, η οποία για αιώνες αποτέλεσε την ασπίδα της Ευρώπης και το σημαντικότερο κέντρο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.
  
Για τον συγγραφέα
 
   Ο Σερ Έντουιν Πήαρς γεννήθηκε στο Γιορκ της Αγγλίας το 1835 και πέθανε στην Μάλτα το 1919. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου με διάκριση στο Ρωμαϊκό Δίκαιο και την Νομολογία. Στα 1870 διορίστηκε δικηγόρος του Στέμματος, ενώ, επιπρόσθετα ανέπτυξε έντονη διοικητική και φιλολογική δραστηριότητα που κορύφωση της υπήρξε η έκδοση από τον ίδιο του περιοδικού «Law Magazine».
   Το 1873 πήγε στην Κωνσταντινούπολη για να εργαστεί προσωρινά. Έγινε μόνιμος κάτοικος της Τουρκίας, αναρριχήθηκε στην υψηλότερη θέση που προσφερόταν στο επάγγελμα του (πρόεδρος του Ευρωπαϊκού / Δικηγορικού Συλλόγου της Κωνσταντινούπολης) ενώ - ταυτόχρονα - έγινε γνωστός ως ανταποκριτής εφημερί-δων, για να εξελιχθεί στον σημαντικότερο - ίσως - ιστορικό της πόλης που τον υιοθέτησε, διατηρώντας, πάντοτε, μιαν ανεξάρτητη και κριτική οπτι­κή,  αναφο-ρικά με τις τοπικές υποθέσεις και το Ανατολικό Ζήτημα. Οι ισχυρές φιλελεύ­θερες πεποιθήσεις του και ο ακέραιος χαρακτήρας του, τον προφύλαξαν από τον υποκειμενισμό και την έπαρση. Κατά την διάρκεια της μακράς θητείας του στην Πόλη, ο Πήαρς φρόντισε μεν να κρατήσει τις καλές σχέσεις του με τους Τούρκους, λειτουργώντας όμως με αίσθηση δικαίου και ειλικρίνειας απέναντι στα υπόλοιπα έθνη και κοινότητες της αυτοκρατορίας, όπως -άλλωστε- το απέδειξε στην περίπτωση των τουρκικών ακροτητών στην Βουλγαρία το 1876, τις οποίες και αποκάλυψε με σθένος και ευθυκρισία, στέλνοντας πλήθος ανταποκρίσεων στην «Daily News».
   Ο Έντουιν Πήαρς χρίστηκε ιππότης το 1909. Η Ζωή του Αβδούλ Χαμίτ, είναι ένα από τα τελευταία γνωστά του έργα. Ωστόσο, «Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1204» και «Η Καταστροφή της Ελληνικής Αυτοκρατορίας. Η Άλωση της Κωνσταντινούπολης το 1453», αποτέλεσαν τα αξεπέραστα δημιουργήματά του.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςHelen Sullivan
The Communal Mind and the Master ArtificeΜανώλης Γλέζος
Εθνική Αντίσταση
1940-1945
Φρανσουά Γκιζό
Η Ιστορία του Πολιτισμού στην Ευρώπη

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω