Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Βιβλία Τέχνης και Άλμπουμ

 

προώθηση στο τέλος

   ΟΛΥΜΠΙΑ ΤΟΛΙΚΑ
Παγκόσμιο Λεξικό της Μουσικής

Ιστορία, Μουσικολογία, Έργα, Πρόσωπα, Νέες Τάσεις - Αρχαιότητα, Βυζάντιο, Αναγέννηση, Νεότεροι Χρόνοι, Σύγχρονος Κόσμος

Ζωγραφικά Πορτραίτα: Αμαλία (Παρασκευοπούλου)

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1995
Σελ. 576, 28,00
ISBN 960-303-083-Χ

   Το Παγκόσμιο Λεξικό της Μουσικής της Ολυμπίας Τολίκα, είναι το πρώτο λεξικό μουσικής που γράφτηκε στην ελληνική γλώσσα και που αναφέρεται στην εθνική μας μουσική κληρονομιά με επάρκεια. Καρπός πολύχρονου ερευνητικού μόχθου, αισθήματος ευθύνης και γνώσεων καλύπτει μιαν ευρύτατη περίοδο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα και συμπληρώνει ένα κενό στην υπάρχουσα βιβλιογραφία.
   Η συγγραφέας μουσικολόγος η ίδια, αλλά και μεταφράστρια και καθηγήτρια ορθοφωνίας, μετά το επίσης σημαντικό έργο της Επίτομο Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό της Βυζαντινής Μουσικής, μας παρουσιάζει τον ογκώδη αυτόν τόμο που ο αναγνώστης κρατάει στα χέρια του, πλούσιο σε στοιχεία, πρωτότυπο σε πολλά σημεία, αξιόλογο, αποκαλυπτικό, χωρίς αποκλεισμούς, μεροληψίες και αποσιωπήσεις. Έναν τόμο ο οποίος περιλαμβάνει 7.500 λήμματα με μουσικολογικά θέματα, τεχνικούς όρους, τίτλους έργων, ονόματα δημιουργών, θέματα σχετικά με την Αρχαιότητα, το Βυζάντιο, την Αναγέννηση, τους νεότερους χρόνους και τον σύγχρονο κόσμο.
    Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπου και η πρωτοτυπία του, καταγράφονται τα ελληνικά έργα με την γνωστή στο Πανελλήνιο ή τοπική ονομασία τους, τα μουσικά όργανα, χοροί, συνθέτες, ερμηνευτές, ορχήστρες, χορωδίες, αίθουσες συναυλιών, σχολές, μουσικοί εκπαιδευτικοί οίκοι και πλήθος άλλα.
   «Θέλησα, λέει η συγγραφέας, να εκπονήσω ένα λεξικό βασισμένο απολύτως στην προσωπική μου έρευνα, μελέτη και έγνοια, ένα λεξικό όπου σε κάθε λέξη του να υποφώσκει ένα κομμάτι από την ψυχή εκείνου που το συνέθεσε... Μετήλθα ρόλους αισυμνήτη και συσχετιστή μάντη, για να ξεχωρίσω την αλήθεια από την υπερβολή και την ανακρίβεια».
   Η πρόθεση κρίνεται εκ του αποτελέσματος. Και στην προκειμένη περίπτωση, ο αναγνώστης μπορεί ο ίδιος να διαπιστώσει, ότι το αποτέλεσμα είναι ισάξιο της πρόθεσης. Το Παγκόσμιο Λεξικό της Μουσικής αποτελεί μια κιβωτό γνώσεων, ένα εργαλείο κατάλληλο για τον σπουδαστή και τον ειδικό, αλλά και για τον κάθε ενδιαφερόμενο για τα μουσικά πράγματα όλων των εποχών, μια «σύνθεση, στ’ αλήθεια μουσική, γραμμένη χωρίς φθογγόσημα παρά μόνο με απλές λέξεις της γλώσσας μας».
   Το Παγκόσμιο Λεξικό της Μουσικής ενισχύεται από τα καλαίσθητα και πρωτότυπα ζωγραφικά πορτραίτα της Αμαλίας Παρασκευοπούλου, τα οποία επιμελήθηκε ειδικά γι’ αυτήν την έκδοση.  

Δείγματα Εικόνων

 

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΖ.Α. Μπριγιά-Σαβαρέν
Η Γαστρονομία ως Καλή ΤέχνηΓκρανβίλ
Σκηνές από τον Ιδιωτικό και Δημόσιο Βίο των ΖώωνΦέλιξ Μέντελσον
Ο Κόσμος της Όπερας

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω