Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

  ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ
Το Μοντέλο Εκατομμυριούχος

Μετάφραση: Δάφνη Ανδρέου

Γ΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1988
Σελ. 80, €8,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 960-303-030-9

  «Βημάτισε κλεφτά έξω από  την ξυλεπένδυση του τοίχου με ένα κακόβούλο χαμόγελο στο σκληρό ρυτιδωμένο του στόμα και η σελήνη κρύφτηκε πίσω από ένα σύννεφο καθώς αυτός γλιστρούσε μπρος απ’ το μεγάλο βαθουλωτό παράθυρο, όπου τα δικά του τα μπράτσα και κείνα της δολοφονημένης συζύγου του είχαν στολιστεί με θυρεούς από γαλάζιο και χρυσό. Το απόλυτο σκοτάδι έμοιαζε να τον απεχθάνεται καθώς γλιστρούσε αθόρυβα χωρίς διακοπή σαν μοχθηρή σκιά. Μια στιγμή νόμισε πως άκουσε κάτι να φωνάζει και σταμάτησε· αλλά ήταν μόνο το γαύγισμα κάποιου σκύλου από την Κόκκινη Φάρμα, συνέχισε λοιπόν, ψιθυρίζοντας παράξενες κατάρες δεκαέξι αιώνων και κάπου-κάπου κραδαίνοντας το σκουριασμένο στιλέτο στον νυχτιάτικο αέρα. Τελικά έφτασε στη γωνία του περάσματος που οδηγούσε στο δωμάτιο του άτυχου Ουάσινγκτον. Εκεί κοντοστάθηκε για μια στιγμή ενώ ο άνεμος φυσούσε τις μακριές γκρίζες τούφες των μαλλιών του γύρω στο κεφάλι, τυλίγοντας σε γκροτέσκο και φανταστικές σπείρες την ανείπωτη φρίκη του σάβανου του νεκρού άντρα. Το ρολόι χτύπησε το τέταρτο, και ένιωσε πως η ώρα είχε φτάσει».
   «Το μοντέλο εκατομμυριούχος», μαζί με την «Σφίγγα χωρίς το αίνιγμα»  και «Το φάντασμα του Κάντερβιλ» που περιλαμβάνονται στον τόμο αυτό, είναι από τα πιο χαρακτηριστικά διηγήματα του μεγάλου Ιρλανδού. Γραμμένα με τον γνώριμο ουαϊλδικό τρόπο, αποτελούν έναν αξεπέραστο συνδυασμό, λυρισμού, λεπτής ειρωνείας και θαυμάσιας γλώσσας. Γι’ αυτό και διαβάστηκαν και αγαπήθηκαν από το αναγνωστικό κοινό κάθε ηλικίας, ενώ μεταφράστηκαν στις περισσότερες γλώσσες του κόσμου σημειώνοντας ρεκόρ εκδόσεων και επανεκδόσεων.
   Στην ίδια σειρά κυκλοφορούν από τις εκδόσεις μας τα έργα του Ο. Ουάιλντ: Ο κήπος με τις ροδιές, Το έγκλημα του Λόρδου Άρθουρ Σάβιλ, Η Ψυχή του Ανθρώπου στον Σοσιαλισμό, Το πορτραίτο του κ. Ου. Χ. και Η παρακμή του ψεύδους.
 
Για τον συγγραφέα:
 
   Ο Oscar Fingall O’ Flahertie Wills Wilde γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1856. Φοίτησε στο Trinity College στο Δουβλίνο και μετά στο Magdalen College στην Οξφόρδη. Στο σύντομο διάστημα της ζωής του έγραψε αρκετά έργα. Ούτε η ποίηση, ούτε το θέατρο, ούτε το μυθιστόρημα, ούτε το διήγημα, ούτε το δοκίμιο τον άφησαν αδιάφορο. Κι όλα τα σημάδεψε με την ανεπανάληπτη γοητεία του λεπτού πνεύματός του. Γνωστότερα πεζά του είναι Το έγκλημα του Λόρδου Άρθουρ Σάβιλ, Το φάντασμα του Κάντερβιλ, Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ, Το μοντέλο εκατομμυριούχος, Το πορτραίτο του κ. Ου. Χ. και τα υπέροχα παραμύθια του. Από τα θεατρικά του, εποχή έχουν αφήσει Η βεντάλια της Λαίδης Γουίντερμηρ, Ένας ιδανικός σύζυγος, Σαλώμη, Φλωρεντινή Τραγωδία, Μια γυναίκα χωρίς σημασία και Η δούκισσα της Πάδοβας. Ιδιαίτερα εύστοχα για την κριτική τους διεισδυτικότητα και την έξοχη γλώσσα τους υπήρξαν τα De Profundis, Ο κριτικός ως δημιουργός, Η παρακμή του ψεύδους, Τέχνη και Κριτική και Η ψυχή του ανθρώπου στον σοσιαλισμό, ενώ ανεπανάληπτοι παραμένουν οι στίχοι της Μπαλάντας της φυλακής του Ρέντινγκ.
   Γνώρισε τη δόξα αλλά και τον κατατρεγμό. Η φυλάκισή του, που μπορούσε με την φυγή να αποφύγει, αποτέλεσε την κορυφαία πράξη ενάντια σε μια αντικομφορμιστική στάση ζωής. Πέθανε και θάφτηκε κάτω από τραγικές συνθήκες το 1900 στο Παρίσι. Οι σύγχρονοί του ισχυρίστηκαν ότι οι λαμπρότερες σελίδες του δεν ήταν παρά αμυδρές ανταύγειες του ίδιου του του εαυτού. Όπως κατά κανόνα συμβαίνει, μετά το θάνατό του, τα έργα του μεταφράστηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες και η Αγγλία θυμήθηκε ότι ο κατάδικος του Ρέντινγκ υπήρξε ένας υπέροχος ποιητής.

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω