Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

ΟΣΚΑΡ ΟΥΑΪΛΝΤ
 Το Πορτραίτο του κ. Ου.Χ.

Μετάφραση: Δάφνη Ανδρέου

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2001
Σελ. 120, €9,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 960-303-114-3

   «Κάθε   μέρα  μου φαινόταν ότι ανακάλυπτα κάτι καινούργιο και ο Ουίλι Χιουζ έγινε για μένα ένα είδος πνευματικής παρουσίας, μια διαρκώς κυριαρχούσα προσωπικότητα. Μπορούσα σχεδόν να φανταστώ πως τον έβλεπα να στέκεται στην σκιά της κάμαρας μου, τόσο καλά όσο ο Σαίξπηρ τον είχε σχεδιάσει, με τα χρυσαφένια μαλλιά του με την τρυφερή λουλουδένια του χάρη, τα ονειροπόλα βαθουλωτά του μάτια, τα ντελικάτα ευκίνητα μέλη του και τα κρινόλευκα χέρια του. Το όνομα του με γοήτευε. Ουίλυ Χιουζ! Ουίλυ Χιουζ! Πόσο μουσικά αντηχούσε! Ναι ποιος άλλος παρά αυτός, μπορούσε να είναι η αφέντρα και κυρά τον πάθους του Σαίξπηρ, ο άρχων του ερωτά του, με τον οποίο συνδεόταν με σχέση υποτέλειας, η λεπτεπίλεπτη ευνοούμενη της απόλαυσης, το ρόδο τον κόσμου ολόκληρου, ο προάγγελος της άνοιξης στολισμένος με την περήφανη στολή της νιότης, το γοητευτικό αγόρι, που ήταν γλυκιά μουσική για τ’ αφτιά και που η ομορφιά του ήταν η ίδια η αμφίεση της καρδιάς τον Σαίξπηρ, όπως ήταν και ο άξονας της δραματικής του δύναμης;»
   Το Πορτραίτο του κ. Ου. Χ. στημένο αριστοτεχνικά κι έχοντας στην δομή του και στοιχεία, θα μπορούσε να πει κανείς αστυνομικής ιστορίας, συνδυάζει τις καλλιτεχνικές ανησυχίες του συγγραφέα, με το ευφάνταστο και παρατηρητικό πνεύμα του και δικαιώνει τους ισχυρισμούς των συγχρόνων του, που ισχυρίστηκαν ότι οι λαμπρότερες σελίδες του, δεν ήταν παρά αμυδρές ανταύγειες του ίδιου του του εαυτού.
   Εδώ ο Όσκαρ Ουάιλντ κάνει μιαν έξυπνη και χαριτωμένη απόπειρα να αποδείξει -  ταυτίσει μέσω των ηρώων του, την ύπαρξη του Ουίλυ Χιουζ, ενός νεαρού ηθοποιού της εποχής του Σαίξπηρ χάριν του οποίου γράφτηκαν τα περίφημα ερωτικά Σονέτα του μεγάλου δραματουργού.
   Το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα ακόμα άριστο δείγμα της διαχρονικής γοητείας της γραφής του Ουάιλντ καθώς και της θαυμάσιας γλώσσας του και συμπληρώνει στην λογοτεχνική  σειρά του «Στοχαστή» τα ήδη κυκλοφορούντα, Ο κήπος με τις ροδιές, Το έγκλημα του Λόρδου Άρθουρ Σάβιλ, Το μοντέλο εκατομμυριούχος, Η Ψυχή του Ανθρώπου στον Σοσιαλισμό και Η παρακμή του ψεύδους.
 
Για τον συγγραφέα:
 
   Ο Oscar Fingall O’ Flahertie Wills Wilde γεννήθηκε στο Δουβλίνο το 1856. Φοίτησε στο Trinity College στο Δουβλίνο και μετά στο Magdalen College στην Οξφόρδη. Στο σύντομο διάστημα της ζωής του έγραψε αρκετά έργα. Ούτε η ποίηση, ούτε το θέατρο, ούτε το μυθιστόρημα, ούτε το διήγημα, ούτε το δοκίμιο τον άφησαν αδιάφορο. Κι όλα τα σημάδεψε με την ανεπανάληπτη γοητεία του λεπτού πνεύματός του. Γνωστότερα πεζά του είναι Το έγκλημα του Λόρδου Άρθουρ Σάβιλ, Το φάντασμα του Κάντερβιλ, Το πορτραίτο του Ντόριαν Γκρέυ, Το μοντέλο εκατομμυριούχος, Το πορτραίτο του κ. Ου. Χ. και τα υπέροχα παραμύθια του. Από τα θεατρικά του, εποχή έχουν αφήσει Η βεντάλια της Λαίδης Γουίντερμηρ, Ένας ιδανικός σύζυγος, Σαλώμη, Φλωρεντινή Τραγωδία, Μια γυναίκα χωρίς σημασία και Η δούκισσα της Πάδοβας. Ιδιαίτερα εύστοχα για την κριτική τους διεισδυτικότητα και την έξοχη γλώσσα τους υπήρξαν τα De Profundis, Ο κριτικός ως δημιουργός, Η παρακμή του ψεύδους, Τέχνη και Κριτική και Η ψυχή του ανθρώπου στον σοσιαλισμό, ενώ ανεπανάληπτοι παραμένουν οι στίχοι της Μπαλάντας της φυλακής του Ρέντινγκ.
   Γνώρισε τη δόξα αλλά και τον κατατρεγμό. Η φυλάκισή του, που μπορούσε με την φυγή να αποφύγει, αποτέλεσε την κορυφαία πράξη ενάντια σε μια αντικομφορμιστική στάση ζωής. Πέθανε και θάφτηκε κάτω από τραγικές συνθήκες το 1900 στο Παρίσι. Οι σύγχρονοί του ισχυρίστηκαν ότι οι λαμπρότερες σελίδες του δεν ήταν παρά αμυδρές ανταύγειες του ίδιου του του εαυτού. Όπως κατά κανόνα συμβαίνει, μετά το θάνατό του, τα έργα του μεταφράστηκαν σε όλες τις ευρωπαϊκές γλώσσες και η Αγγλία θυμήθηκε ότι ο κατάδικος του Ρέντινγκ υπήρξε ένας υπέροχος ποιητής.

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω