Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

  ΝΑΝΝΙ ΜΠΑΛΕΣΤΡΙΝΙ
 Τα Θέλουμε Όλα

Μετάφραση: Χριστίνα Σταματοπούλου
Με συνέντευξη του συγγραφέα στον Δημήτρη Δεληολάνη

Β΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1979
Σελ. 232, €13,00
ISBN 960-303-154-2

   Ατίθασος πρωταγωνιστής αυτής της ιστορίας είναι ο νεαρός εργάτης-μάζα: ο προλετάριος του Νότου που πάνω στη δική του εργασία στηρίχτηκε η ιταλική και ευρωπαϊκή βιομηχανική ανάπτυξη στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα.
   Είναι ο «εργάτης για όλες τις δουλειές». Ανειδίκευτος και με τεράστια κινητικό-τητα, διαδοχικά εργάτης γης, οικοδόμος, άνεργος και τελικά μετανάστης, που αφηγείται με τη δική του κοφτή γλώσσα και από τη δική του ταξική σκοπιά πώς έμαθε μέσα στις πελώριες αυτοκινητοβιομηχανίες του Βορρά να οργανώνει το δικό του δυναμικό εξέγερσης ενάντια στην εκμετάλλευση.
   Ύστερα από μια σειρά άτυχων προσπαθειών να δουλέψει στο Νότο, ρίχνεται στην υποχρεωτική περιπέτεια της μετανάστευσης. Στο Μιλάνο, όπου δέχεται να κάνει τις πιο διαφορετικές δουλειές, αντιλαμβάνεται ότι βρίσκεται βουτηγμένος μέσα σε μια κοινωνία παράλογη, βασισμένη στην εξοντωτική σε ωράρια και ρυθμούς δουλειά και την κατανάλωση.
   Τότε είναι που ξεκινάει έναν πρώτο, δικό του αγώνα ενάντια στην κατάσταση αυτή, έναν αγώνα αντιφατικό, γεμάτο πονηριά και αλαζονεία, για να ικανοποιήσει τις δικές του ατομικές ανάγκες και να ξεφύγει από τους αδυσώπητους νόμους της παραγωγής. Μέχρις ότου, στις αρχές του ’69, προσλαμβάνεται στη Φίατ.
   Από δω και πέρα η πορεία του ήρωα μας θα είναι διαφορετική. Θα είναι δεμένη με τις συνελεύσεις, τις λεπτομέρειες και τα χρονικά που ξαναζωντανεύουν μέρα τη μέρα τις φάσεις των μεγάλων ταξικών αγώνων που πέρασαν στην ιστορία του παγκόσμιου κινήματος σαν ιταλικό θερμό φθινόπωρο.
   Το βιβλίο αυτό του Νάννι Μπαλεστρίνι δεν είναι απλά ένα καλό μυθιστόρημα που άντεξε στον χρόνο. Είναι κάτι παραπάνω, στον βαθμό που τόσο ως περιεχόμενο όσο και ως τίτλος, υιοθετήθηκε όχι μόνον από εκείνους που διεξήγαγαν τους κοινωνικούς αγώνες στα τέλη του 20ού αιώνα, αλλά και από αυτούς που τους συνεχίζουν και στον 21ο.
 
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα:
 
  Ο Νάννι Μπαλεστρίνι γεννήθηκε στο Μιλάνο το 1935. Αν και αρχικά ήταν προσανατολισμένος στο χώρο των θετικών επιστημών, σύντομα η λογοτεχνία τον τράβηξε οριστικά. Ξεκίνησε, δημοσιεύοντας ποιήματα στις αρχές της δεκαετίας του ’50, ενώ το 1956 συμμετείχε στην συντακτική ομάδα του λογοτεχνικού περιοδικού «II Verri». Το 1961 δημοσιεύει την πρώτη του ποιητική συλλογή Tape Mark I και το 1966 το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο Instano. Έκτοτε, η παρουσία του στα λογοτεχνικά δρώμενα είναι συνεχής με κορυφαίες στιγμές την έκδοση των μυθιστορήματα Τα θέλουμε όλα το 1971 και Οι Αόρατοι το 1987.
   Αν όμως κάτι ξεχωρίζει τον Μπαλεστρίνι από πολλούς ομότεχνους του είναι η αξεδιάλυτη σχέση του με τα πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα. Βαθιά πολιτικοποιημένος πρωτοστατεί το 1969, στην ίδρυση του «Potere Operaio» και συμμετέχει στη συνέχεια ενεργά στο αναπτυσσόμενο κίνημα της «Εργατικής Αυτονομίας». Η μετωπική σύγκρουση κράτους και «Ερυθρών Ταξιαρχιών» οδηγεί σε καθολικό πογκρόμ κατά της ριζοσπαστικής αριστεράς, θύματα και οι ηγέτες της «Εργατικής Αυτονομίας», ανάμεσα στους οποίους και ο Μπαλεστρίνι, που κατορθώνει να διαφύγει, περνώντας μέσα από τα Λευκά Όρη στη Γαλλία, όπου και θα παραμείνει έως το 1984, όταν σταμάτησε η δίωξη εναντίον του, λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων.
   Ο Μπαλεστρίνι ανήκει στους συγγραφείς που δεν ξέχασαν τα σημεία αφετηρίας τους. Τουναντίον, θεωρεί ότι αν σε κάτι χρησιμεύουν οι συγγραφείς είναι «για να διηγηθούν εκ των υστέρων την ιστορία όσων συνέβησαν». Αυτό ακριβώς κάνει μέχρι σήμερα, αποτελώντας έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες ραψωδούς των ταξικών αγώνων που συντάραξαν την Ιταλία τις τελευταίες δεκαετίες του 20ού αιώνα.

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω