Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

  ΡΟΜΠΕΡ ΛΙΝΑΡ
 Αυτός που Ήρθε απ’ Έξω

Μετάφραση: Χριστίνα Σταματοπούλου

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1982
εξαντλημένο
ISBN Δεν υπάρχει

   «Τα αμαξώματα, τα φτερά, οι αορτές, τα καπώ είναι λεία, γυαλιστερά, πολύ-χρωμα. Εμείς οι εργάτες είμαστε γκρίζοι, βρώμικοι τσαλακωμένοι. Όλο το χρώμα το ’χει ρουφήξει το αντικείμενο: δε μένει τίποτα για μας. Αστράφτει από παντού το αυτοκίνητο που κατασκευάζεται. Προχωράει απαλά, στα διάφορα στάδια του ντυσίματός του, εμπλουτίζεται με εξαρτήματα και χρώμια, το εσωτερικό του στολί-ζεται με μαλακά υφάσματα, κάθε φροντίδα συγκεντρώνεται σ’ αυτό. Μας κοροϊ-δεύει. Μας περιφρονεί. Γι’ αυτό, μονάχα γι’ αυτό ανάβουν τα φωτά της μεγάλης αλυσίδας. Εμάς μας σκεπάζει μια αόρατη νύχτα.
   Πώς να μη σου έρθει η επιθυμία να τα σπάσεις; Ποιος από μας δεν ονειρεύεται, κάποιες στιγμές, να εκδικηθεί αυτά τα βρωμερά υπεροπτικά αυτοκίνητα, τόσο ήρεμα, τόσο λεία - τόσο λεία.
   Πότε - πότε μερικοί δεν αντέχουν πια και περνούν στην πράξη. Ο Κριστιάν μου διηγείται την ιστορία ενός τύπου που το ’κανε εδώ, στο 85, λίγο πριν έρθω - όλος ο κόσμος το θυμάται.
   Ήταν ένας μαύρος ψηλός, γεροδεμένος που μιλούσε δύσκολα τα γαλλικά, αλλά όλο και κάτι ήξερε. Βίδωνε ένα κομμάτι του ταμπλώ μ’ ένα κατσαβίδι. Πέντε βίδες σε κάθε αυτοκίνητο. Εκείνη την Παρασκευή, το απόγευμα, θα ’πρεπε να είχε φτάσει στην πεντακοσιοστή βίδα της ημέρας. Άξαφνα αρχίζει να ουρλιάζει και ξεχύνεται πάνω στα φτερά των αυτοκινήτων, κραδαίνοντας το κατσαβίδι του σα στιλέτο. Ξέσκισε καμιά δεκαριά αμαξώματα προτού μια ομάδα από άσπρες και μπλε μπλούζες, που έτρεξαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν, προλάβουν να τον ακινητο-ποιήσουν και να τον σύρουν λαχανιασμένοι και χειρονομώντας μέχρι το ιατρείο».

    Στο μυθιστόρημα αυτό καταχωρείται με πολιτική ειλικρίνεια και λογοτεχνική αμεσότητα, ένα μέρος από τις αυθεντικές εμπειρίες που έζησε μετά την καθίζηση του Γαλλικού Μάη, το ριζοσπαστικότερο κομμάτι των νεαρών Γάλλων διανοού-μενων και σπουδαστών.
   Ο Ρομπέρ Λινάρ συγγραφέας αυτού του έργου αποτελεί μία από τις πιο γνήσιες περιπτώσεις προοδευτικού διανοούμενου που εννόησε να υποστεί το κόστος της πολιτικής του επιλογής.
   Συγγραφέας του πολυσυζητημένου έργου: «Ο Λένιν, οι αγρότες και ο Ταίηλορ», είναι ήδη γνωστός στην Ελλάδα από την συζήτηση του με τον Σάρλ Μπεττελέμ πάνω στην «Ιστορικότητα και Επικαιρότητα του Μαρξισμού».

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω