Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

ΕΜΜΑΝΟΥΕΛ ΡΟΜΠΛΕΣ
Τα Μαχαίρια

Μετάφραση: Πηνελόπη Μαξίμου

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1984
Σελ. 200, €11,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN Δεν υπάρχει

   «Στράφηκε με μίσος στη σιλουέτα που τώρα οπισθοχωρούσε προς το παραπέτασμα, μίκραινε όσο απομακρυνόταν από τα φώτα της σκηνής, ωσότου και πάλι να πάρει τις ανθρώπινες αναλογίες τον. Λίγο-λίγο τα χειροκροτήματα σταμάτησαν. Ο Σαλγκάντο πε­ρίμενε να ξαναγίνει ολότελα ησυχία, ώστε να ξαναρχίσει την ομι­λία του. Ο Μαιγιέν, αντί να φύγει, σήκωσε το κεφάλι του, κοίταξε τη σιδερένια γεφυρούλα, τα εργαλεία και τα σκοτεινά βάθη των θόλων. Αργά, ξαναγύρισε πίσω. Ερχόταν από τη νεροποντή αυτός ο υπερβολικός ρόγχος, σαν να ήταν φοβερή πυρκαγιά; Καταταραγμένος ο Μαιγιέν, πήρε το σπαθί από το τραπέζι το έβγαλε από τη θήκη του και γοητεύτηκε από το αντιφέγγισμα της λεπίδας. Κάτι σαν ένα κάλεσμα είχε αυτό το αντιφέγγισμα, σαν ένα απελπισμένο σημάδι. Ο Μαιγιέν καταλάβαινε πολύ καλά την έννοια αυτής της λάμψης στο μάκρος του χάλυβα. Πέρασε τα δάχτυλα του αριστερού του χεριού πάνω στην επιφάνεια του όπλου. Την ίδια στιγμή αντήχησαν νέα χειροκροτήματα.
   Αυτό ακριβώς συντέλεσε ώστε η πυρκαγιά που τον σιγόκαιγε να ξεχυθεί στα βάθη και να απλωθεί μέσα του».

    Ο Emmanuel Roblès γεννήθηκε στο Οράν στην Αλγερία στα 1914. Σπούδασε στο Αλγέρι, στην Ecole Normale και κατόπιν στην Faculté des Lettres. Το πρώτο του μυθιστόρημα «L’Action» δημοσιεύτηκε στα 1938 στο Αλγέρι όπου ζούσε πριν εγκατασταθεί στο Παρίσι. Ακολούθησαν κι άλλα μυθιστορήματα όπως τα «Le Vésuve», «Les Couteaux», «Les Hauteurs de la ville»  που βραβεύτηκε με το Prix Femina το 1948 και «Cela s’ appelle l’ aurore» που γυρίστηκε ταινία από τον Louis Buñuel. Άλλα του έργα είναι τα: «Un Printemps d’Italie» και «Les Sirènes» (1977).
   Συγγραφέας αρκετών συλλογών διηγημάτων και ποιημάτων («Un Amour sans fin» που το ακολούθησαν «Les Horloges de Praque», 1976) διακρίθηκε και σαν θεατρικός συγγραφέας πρώτης σειρά με τα έργα του «Montserrat» (1948), «La Vérité est morte» (1952) που γράφτηκε για την Comédie-Française και «Plaidoyer pour un rebelle» (1965).
   Μετάφρασε στα Γαλλικά πολλούς αξιόλογους Ισπανούς συγγραφείς. Στενός συνεργάτης των Editions du Seuil συνέβαλε μέσω της σειράς Mediterranée να γίνουν γνωστοί στο Γαλλικό αναγνωστικό κοινό πολλοί σημαντικοί συγγραφείς χωρών της Μεσογείου. Το 1973 ο Emmanuel Roblés εξελέγη μέλος της Ακαδημίας Γκονκούρ.

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω