Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

  ΜΠΡΑΜ ΣΤΟΟΥΚΕΡ
 Δράκουλας

Μετάφραση: Ανέττα Καπόν
Επίλογος: R.T. McNally - R. Florescu

Η΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1981
Σελ. 432, €19,00 Νέα μειωμένη τιμή
ISBN 978-960-303-022-5

Πατήστε για μεγέθυνση

   «Tη στιγμή που μας είδε ο Κόμης, το πρόσωπο τον συσπάστηκε φριχτά, και φάνηκαν τα μυτερά του σκυλόδοντα ·το σατανικό του χαμόγελο όμως γρήγορα πάγωσε σε μια κτηνώδικη έκφραση αποστροφής, που άλλαξε πάλι απότομα μόλις αρχίσαμε να τον πλησιάζουμε... Δεν ήξερα καν αν τα θανατερά μας όπλα θα μας χρησίμευαν σε τίποτα. Φαίνεται ότι ο Χάρκερ ήταν αποφασισμένος να το διακιν-δυνέψει, γιατί ύψωσε το μεγάλο Γκούρκικο μαχαίρι και του κατάφερε ένα άγριο απότομο χτύπημα, που ο Κόμης το απέφυγε μόνο μ’ ένα διαβολικά γρήγορο πήδημα προς τα πίσω. Ένα δευτερόλεπτο ακόμα κι η κοφτερή λεπίδα θα του ’σκιζε την καρδιά. Τελικά η μύτη του μαχαιριού έκοψε μονάχα το ύφασμα τον παλτού του, κι έκανε ένα μεγάλο σκίσιμο απ’ όπου έπεσαν ένα μάτσο χαρτονομίσματα κι ένα σωρό χρυσά κέρματα. Η έκφραση του Κόμη ήταν τόσο σατανική που για μια στιγμή φοβήθηκα για τον Χάρκερ, αν και τον είδα να ξανασηκώνει το φοβερό μαχαίρι έτοιμος για καινούριο χτύπημα. Κινήθηκα από ένστικτο προς τα μπρος με μια αυθόρμητη διάθεση να τον προστατέψω, κρατώντας στο χέρι μου το σταυρό και την όστια. Ένιωσα μια φοβερή ενέργεια να περνά σα ρεύμα το χέρι μου και δεν ξαφνιάστηκα όταν είδα τον Κόμη να οπισθοχωρεί τρομαγμένος μπροστά σε μια ανάλογη κίνηση πού κάναμε ταυτόχρονα όλοι μας. Είναι αδύνατο να περιγράψω την έκφραση μίσους και σατανικής κατάπληξης - την οργή και τη λύσσα - που ζωγρα-φίστηκε στο πρόσωπο του Κόμη. Το κέρινο χρώμα του πήρε μια κιτρινοπράσινη απόχρωση που τη φώτιζαν τα φλογισμένα μάτια του, και η κόκκινη ουλή στο μέτωπό του φάνταζε στη νεκρική χλωμάδα σαν αναμμένο κάρβουνο. Ξαφνικά με μια αστραπιαία βουτιά όρμησε κάτω απ’ το χέρι του Χάρκερ πριν προφτάσει να τον χτυπήσει...»
    Όταν έρχεται η στιγμή να μιλήσουμε για τρόμο και φρίκη πρέπει να ξέρουμε ότι κανένα έργο δεν ξεπέρασε το ανεπανάληπτο αριστούργημα του Στόουκερ.
   Το μυθιστόρημα του Μπράμ Στόουκερ «Ο Δράκουλας» είναι από τα πιο φρικια-στικά στην παγκόσμια φιλολογία. Εκδόθηκε το 1897, είχε άμεση επιτυχία και ποτέ από τότε δεν έπαψε να κυκλοφορεί. Στην Αμερική, όπου δημοσιεύτηκε το 1899, εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι μπεστ-σέλλερ.
   Μυθιστόρημα αρχέτυπο που φέρνει τη σφραγίδα του τρόμου και της φρίκης που εμπνέει το αλλόκοτο και η μεταφυσική, ενέπνευσε δεκάδες συγγραφείς, σεναριο-γράφους, σκηνοθέτες και ζωγράφους, μεταφράστηκε στις κυριότερες γλώσσες του κόσμου, και αποτελεί αναμφίβολα το σημαντικότερο λογοτέχνημα του είδους του με εκατομμύρια φανατικούς αναγνώστες σε όλη τη γη.
 
Για τον συγγραφέα:
 
   Ο Άμπρααμ Στόουκερ ή «Μπραμ» όπως τον φώναζαν χαϊδευτικά, όνομα με το οποίο έγινε παγκόσμια γνωστός, γεννήθηκε το 1847, στο Δουβλίνο. Επειδή από την ώρα που γεννήθηκε ήταν πολύ αδύναμος και συνεχώς αρρώσταινε, πέρασε τα οχτώ πρώτα χρόνια της ζωής του στο κρεβάτι. Αυτό είχε σαν συνέπεια να μην μπορεί να πάει στο σχολείο, και να πάρει ιδιαίτερα μαθήματα στο σπίτι μέχρι τα δεκαέξι του χρόνια, όπου μπήκε στο κολέγιο. Σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, παίζει η μητέρα του που τον υπεραγαπά, και η οποία συχνά του διηγείται ιρλανδέζικα παραμύθια και πραγματικές ιστορίες φρίκης. Παρακο-λουθεί πολύ θέατρο και γοητευμένος από την γνωριμία του με τον διάσημο ηθοποιό Χ. Ίρβινγκ αποφασίζει να γίνει δραματικός κριτικός. Διαβάζοντας την ίδια εποχή ένα νεοεκδοθέν μυθιστόρημα φρίκης την Καρμίλλα του Τζ. Σ. Λε Φάνου αποφασίζει να γράψει κι αυτός ένα παρόμοιο. Παράλληλα εργάζεται κοντά στον μεγάλο ηθοποιό συνολικά 27 χρόνια ως γραμματέας κι έμπιστός του. Το 1878, εγκαταλείποντας τη δουλειά του στο ιρλανδικό δημόσιο, εγκαθίσταται στο Λονδίνο μαζί με τη γυναίκα του Φλόρενς όπου για τα επόμενα 10 χρόνια δημοσιεύει ανάμεσα στ’ άλλα έργα του κι ένα βιβλίο με τίτλο Under the Sunset στο οποίο υπάρχει o Βασιλιάς του Θανάτου. Η επαφή και γνωριμία του με τον Ούγγρο καθηγητή Α. Βάμπερυ τον φέρνει κοντά στις ιστορίες γύρω απ’ τον κόμη Βλαντ Δράκουλα τον περίφημο ανασκολοπιστή. Μαζεύει υλικό για την Τρανσυλβανία και τις λαϊκές δοξασίες για τον Δράκουλα κι έτσι έχει έτοιμο το υλικό για το περίφημο μυθιστόρημά του, που εκδίδεται για πρώτη φορά το 1897. Ο Μπραμ Στόουκερ, ο δημιουργός του Κόμη Δράκουλα, ο δημιουργός του διαβολικού και ηρωικού αυτού Ηγεμόνα, πέθανε το 1912. Το πιστοποιητικό θανάτου καταγράφει ως επίσημη αιτία θανάτου την «εξάντληση».

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενο ● επόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω