Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

  ΧΕΡΜΑΝ ΜΕΛΒΙΛΛ
 Μπενίτο Σερένο

Μετάφραση: Νίκος Βαρδίκας

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1980
Σελ. 144, €10,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 960-303-020-1

   «Το ξαναχυμένο μέταλλο ξαναστήθηκε στη θέση του στην κορυφή του επισκευ-ασμένου πύργου. Επί ένα χρόνο, η μεταλλική χορωδία τραγουδούσε στη φωλιά του κωδωνοστασίου, κεντημένη με πέτρινα σκαλίσματα και ταντέλες. Άλλα στην επέτειο του χτισίματος του πύργου, νωρίς το πρωί, πριν μαζευτεί ο κόσμος, έγινε σεισμός. Ακούστηκε ένας τρομερός κρότος. Το πέτρινο πεύκο, μαζί με τους τραγουδιστές του, είχε τσακιστεί στην πεδιάδα.
   Ώστε ο τυφλός δούλος υπάκουσε τον ακόμα τυφλότερο κύριο του και υπάκουα τον σκότωσε. Ώστε ο δημιουργός σκοτώθηκε απ’ το δημιούργημα. Ώστε η καμπάνα ήταν πολύ βαρεία για τον πύργο. Ώστε η κύρια αδυναμία της βρισκόταν εκεί που την είχε χαλάσει ανθρώπινο αίμα. Κι ώστε η περηφάνεια προηγήθηκε της πτώσης».

    Ακόμα μια φορά ο μέγιστος Αμερικάνος συγγραφέας, ο δημιουργός του Μόμπι Ντικ, της θρυλικής φάλαινας, μας οδηγεί με αριστοτεχνικό τρόπο στην αιώνια σύγκρουση του κάλου με το κακό, και στο αναπόφευκτο των πραγμάτων.
   Μέσα από τις κλασικές ιστορίες αυτού του βιβλίου αποδεικνύει με απόλυτο τρόπο τη δύναμη της πένας του, το μεγάλο του ταλέντο, και τη δυνατότητα του να ξεσηκώνει ρίγη συγκινήσεων στον υποψήφιο αναγνώστη. Αποδεικνύει επίσης ότι όσο μεγάλος είναι στο μυθιστόρημα, άλλο τόσο μεγάλος είναι στη νουβέλα και το διήγημα, αφού κάθε ιστορία του μας προσφέρει την γοητεία και τη χαρά της ανάγνωσης πού λίγοι συγγραφείς έχουν καταφέρει να το κάνουν.
 
Για τον συγγραφέα:
 
   Ο Χέρμαν Μέλβιλλ γεννήθηκε την 1η Αυγούστου του 1819 στη Νέα Υόρκη. Ο πατέρας του ήταν χρεωκοπημένος έμπορος, γι’ αυτό αναγκάστηκε να δουλέψει για να ζήσει από τα δώδεκα χρόνια του. Έκανε πολλές δουλειές, από δάσκαλος και τραπεζικός υπάλληλος μέχρι καμαρωτός σ’ ένα πλοίο που πήγαινε στο Λίβερπουλ. Στα είκοσι δύο του χρόνια μπαρκάρησε στο φαλαινοθηρικό «Άκουσνετ» αλλά βγήκε κρυφά στις Μαρκέζες Νήσους του Ειρηνικού ένα χρόνο αργότερα. Από εκεί πηγαίνει στην Ταϊτή και την Χονολουλού και τρία χρόνια αργότερα επιστρέφει στη Βοστώνη. Το 1850 παντρεύεται και εγκαθίσταται σ’ ένα κτήμα που αγοράζει στο Πίτσφιλντ της Μασαχουσέτης. Εκεί γράφει και τα περισσότερα έργα του. Μετά τον αμερικάνικο εμφύλιο κάνει ένα ταξίδι διάρκειας δύο χρόνων στους αγίους τόπους, και από το 1866 ως το 1885 εργάζεται ως τελωνειακός επιθεωρητής στη Ν. Υόρκη. Παρ’ όλο που έγραψε πολλά μυθιστορήματα, σπουδαία και μεγάλα, ανάμεσά τους και το περίφημο Μόμπι Ντίκ, ή η φάλαινα, καθώς και περισσότερα διηγήματα, ποτέ δεν κέρδισε από τα συγγραφικά του δικαιώματα τόσα χρήματα ώστε να μπορεί να ζήσει μ’ αυτά. Ούτε και έτυχε κάποιας σπουδαίας αναγνώρισης όσο ζούσε, πράγμα πού δεν πρέπει να μας παραξενεύει, αφού τα διηγήματα του Μέλβιλλ αποτελούν φαινόμενο μοναδικής - ίσως - για τ’ αμερικανικά γράμματα περίπτωσης τέτοιας καταρράκωσης των προλήψεων της δυτικής σκέψης. Πέθανε στις 28 Σεπτεμβρίου του 1891 σε ηλικία 72 χρονών. Τα απαντά του εκδόθηκαν το 1949 στη Ν. Υόρκη από τον εκδοτικό οίκο «Ράντομ Χάους».

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω