Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

  ΑΝΑΤΟΛ ΦΡΑΝΣ
 Οι Θεοί Διψούν

Μετάφραση - Σημειώσεις: Πηνελόπη Μαξίμου


Έτος Α΄ Έκδοσης: 1981
Β΄ Έκδοση 2015
Σελ. 256, €14,00
ISBN Δεν υπάρχει

   «Άθλιε! Εσύ τον σκότωσες, και δεν ήταν εραστής μου. Δεν τον ήξερα... ποτέ δεν τον είχα δει… Ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος; Ήταν νέος, ευχάριστος... αθώος. Και τον σκότωσες, άθλιε!
   Κι έπεσε λιπόθυμη.  Άλλα μέσα σ’ αυτόν τον ελαφρό θάνατο, στα σκοτάδια του, ένιωσε να είναι τυλιγμένη, την ίδια ώρα, από φρίκη κι από ηδονή. Κάπως ήρθε στον εαυτό της. Οι βαριές της βλεφαρίδες φανέρωναν το άσπρο των ματιών της, ο λαιμός της φούσκωνε, τα χέρια της ζητούσαν τον εραστή της. Τον έσφιξε στα μπράτσα της μέχρι να τον πνίξει, του έχωσε τα νύχια της στη σάρκα του, και του έδωσε το πιο άφωνο, το πιο βουβό, το πιο μακρύ, το πιο οδυνηρό και το πιο ηδονικό φιλί.
   Τον αγαπούσε με όλη της τη σάρκα, και όσο πιο φοβερός της φανερωνόταν, σκληρός, φρικτός, όσο τον έβλεπε να σκεπάζεται όλο και περισσότερο με το αίμα των θυμάτων του, τόσο ένιωθε πείνα και δίψα γι’ αυτόν.
   ... Δίκαζαν μέσα στον πυρετό και μέσα στην υπνηλία που τους έφερνε η περίσσια εργασία, δίκαζαν κάτω από την υποκίνηση των έξω, και τις διαταγές του κυρίαρχου, κάτω από τις φοβέρες που τους έριχναν οι ξεβράκωτοι και οι πλέχτρες που στοιβάζονταν στους εξώστες και στον κοινό χώρο, δίκαζαν συμφωνά με τεκμήρια παράφρονα και με έγγραφα φρενιασμένα, μέσα σ’ έναν αέρα βρώμικο πού βάραινε τη σκέψη, έκανε τ’ αυτιά να βουίζουν και να χτυπούν οι κρόταφοι, και πάνω στα μάτια έριχνε ένα πέπλο όλο αίμα. Αόριστες φήμες κυκλοφορούσαν στο πλήθος, για τους ενόρκους που είχαν διαφθαρεί από το χρυσάφι των κατηγορουμένων».

    Με φόντο τα συνταρακτικά γεγονότα της Γαλλικής Επανάστασης, ο νομπελίστας Γάλλος συγγραφέας Ανατόλ Φρανς, μας δίνει στο βιβλίο του «Οι Θεοί Διψούν» μιαν εξαιρετικά βίαιη και απομυθοποιητική εικόνα των βαθύτερων κινήτρων πού ενεργοποιούν τους ανθρώπους, σπρώχνοντας τους στον ερωτά ή τον θάνατο.
 
Για τον συγγραφέα:
 
   Ο Ανατόλ Φρανς ή Anatole – François Thibault, που ήταν το πραγματικό του όνομα, έζησε στο μεταίχμιο δύο αιώνων. Γεννημένος το 1844, ήρθε σ’ επαφή μ’ όλα τα σημαντικά γεγονότα που συντάραξαν τη Γαλλία, και σ’ ορισμένα απ’ αυτά, όπως η περίφημη υπόθεση Ντρέυφους, συμμετείχε. Γιος βιβλιοπώλη, δέχθηκε την επίδραση μιας ουμανιστικής εκπαίδευσης, που σφράγισε το έργο του. Αρχικά ασχολήθηκε με την ποίηση, όπου είναι φανερές οι επιδράσεις της κλασικιστικής παράδοσης, κι αργότερα στράφηκε στην πεζογραφία ξεκινώντας με το μυθιστόρημα, Το έγκλημα του Συλβέστρου Μποννάρ (1881). Ακολουθεί το Ψητοπω-λείο της βασίλισσας Πεντόκ (1893), έχοντας πια διαμορφώσει το λογοτεχνικό του κριτήριο. Με τον ερχομό του καινούριου αιώνα η προβληματική του και οι προσεγγίσεις του γίνονται πιο πολιτικές ενώ συνάμα στρέφει τις συμπάθειές του προς το σοσιαλισμό, δίχως ωστόσο να εγκαταλείπει τον σκεπτικισμό του που χαρακτηρίζει βαθιά το έργο του. Καρπός της περιόδου αυτής είναι, Το Νησί των Πιγκουίνων (1908) και το Οι Θεοί Διψούν (1912), όπου με ανάγλυφο τρόπο παρου-σιάζει το κύμα που σάρωσε τον γαλλικό απολυταρχισμό, αλλά που δείχνει συνάμα και τη δυσπιστία του για την επίτευξη των πιο ουσιαστικών στόχων της Γαλλικής Επανάστασης. Ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος έρχεται για να ενισχύσει τον πεσσιμισμό του και να τον οδηγήσει στο πεδίο των παιδικών αναμνήσεων. Καρπός της στροφής αυτής είναι και ο Μικρός Πιερ (1918). Το 1921, τρία χρόνια πριν από το θάνατό του στις 12 Οκτώβρη του 1924, τιμήθηκε με το Βραβείο Νόμπελ.

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω