Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

 ΜΠΟΧΟΥΜΙΛ ΧΡΑΜΠΑΛ
 Ο Κόσμος το Αυτόματο

Μετάφραση: Ρενέ Ψυρούκη

Α΄ έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1981
Σελ. 240, €16,00, Περιορισμένος Αριθμός Αντιτύπων
ISBN Δεν υπάρχει

   Το βιβλίο αυτό του Bohumil Hrabal αποτελεί τον πρώτο τόμο διηγημάτων που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις μας και που μαζί με την συλλογή «Θέλετε να δείτε τη Χρυσή Πράγα;» συνιστούν την ενότητα διηγημάτων με γενικό τίτλο «Automat Srét».
   Ο Μπόχουμιλ Χράμπαλ γεννήθηκε στο Μπρνό της Τσεχοσλοβακίας στις 28 του Μάρτη του 1914. Σπούδασε Νομικά μα φαίνεται πως δεν εξάσκησε ποτέ το επάγγελμα του δικηγόρου ούτε ιδιωτικά ούτε σαν υπάλληλος. Αντίθετα δούλεψε στα πιο διαφορετικά επαγγέλματα, τόσο τον καιρό που σπούδαζε όσο και μετά. Έκανε υπάλληλος συμβολαιογραφείου, αποθηκάριος, τηλεγραφητής, σιδηροδρομι-κός, σκουπιδιάρης, εργάτης σε χυτήρια κλπ.
   Με τη λογοτεχνία καταπιάνεται αρκετά αργά, απ’ το 1962, μα γρήγορα επιβάλ-λεται και γίνεται ένας απ’ τους πιο αγαπημένους συγγραφείς των Τσέχων. Έχει κιόλας ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας του και παντού αναγνωρίζεται σαν ένας απ’ τους πιο δυνατούς μεταπολεμικούς συγγραφείς.
   Βασικό χαρακτηριστικό στο Χράμπαλ είναι το χιούμορ του, ένα χιούμορ λαϊκό, γνήσια τσέχικο, πού μας θυμίζει πολύ συχνά το μεγάλο Χάσεκ, τον πατέρα του «Καλού στρατιώτη Σβέικ». Σαν το Χάσεκ, κι ο Χράμπαλ δε βάζει γάντια για να κοροϊδέψει. Το χιούμορ του δεν είναι σαλονίστικο, έχει την απλότητα και την αμεσότητα της λαϊκής καυστικότητας. Μα δεν έχει ποτέ την παραμικρή διάθεση να θίξει με κακία. Είναι γεμάτος αγάπη για τον άνθρωπο, πιστεύει στον άνθρωπο, μεταχειρίζεται όμως τη δύναμη της πένας του για να καυτηριάσει καθετί ψεύτικο, υποκριτικό, ταρτούφικο.
   «Ο Κόσμος το Αυτόματο» είναι μια συλλογή από διηγήματα με κεντρικό άξονα την αλλοτρίωση, αλλοτρίωση που σακατεύει δυστυχώς τα λαϊκά στρώματα. Σκόπιμα μπερδεύει το χτες με το σήμερα για να δείξει πώς η πηγή της αλλοτρίωσης, η μισθωτή εργασία, παραμένει και κυριαρχεί.

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω