Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

ΣΑΜΠΑΧΑΤΤΙΝ ΑΛΗ
Ο Ασφαλτόδρομος

Εισαγωγή - Μετάφραση: Στέλιος Μαγιόπουλος

εξαντλημένο                                     
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1972
ISBN Δεν υπάρχει

   Ο Ασφαλτόδρομος περιλαμβάνει επτά διηγήματα που δημοσίευσε ο Σαμπαχαττίν Αλή σε διάφορες συλλογές του. Ο Σαμπαχαττίν Αλή, που θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Τούρκους πεζογράφους, θίγει σε αυτό του το βιβλίο θέματα απλά, άμεσα, καθημερινά:
   Ο Χασάν που πνίγηκε, ο παντρεμένος κουρέας που ξετρελάθηκε από μια μορφονιά, ο ασφαλτόδρομος και το φιάσκο της κατασκευής του, η μάνα που κουβαλάει στο καγνί το νεκρό παιδί της κ.α.
   Προχωράει όμως πολύ πιο πέρα από το φολκλορισμό και την στεγνή ηθογραφία. Γνώστης βαθύτατος των προβλημάτων της τουρκικής αγροτιάς, μας δίνει με μιαν ασύλληπτη βιαιότητα το τρομακτικό αδιέξοδό της, γίνεται ανατόμος και κριτής της αθλιότητάς της.
   Ίσως γι’ αυτό ο Σαμπαχαττίν Αλή, σαν πραγματικός δημοκράτης - μαχητής, που έθεσε εαυτόν και την τέχνη του στην υπηρεσία της προόδου, αποτέλεσε αυθεντικό εκφραστή της εποχής του. Συνεπής στην τέχνη και το ταλέντο του θα πληρώσει τη δράση του αυτή με το πιο ακριβό τίμημα: τη ζωή του. Διάφορες εκδοχές, επίσημες και ανεπίσημες, περιβάλλουν με μυστήριο την πράξη δολοφονίας του. Το σίγουρο είναι πως η λύσσα των αντιπάλων του και το ανελέητο κυνηγητό του, μέχρι την μέρα της δολοφονίας του, θα δικαιώνουν, στο πέρασμα του χρόνου, τη δυναμική του έργου του και την ξεχωριστή του θέση στο πνευματικό περιβόλι της τουρκικής και παγκόσμιας πεζογραφίας.

επιστροφή στην αρχή
σειρά ● προηγούμενο ● επόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω