Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

ΜΑΙΡΗ ΣΕΛΛΕΫ
Φράνκενσταϊν

ΤΖΩΝ ΓΟΥΙΛΛΙΑΜ ΠΟΛΙΝΤΟΡΙ: Ο Βρυκόλακας
ΛΟΡΔΟΣ ΜΠΑΫΡΟΝ: Ένα Απόσπασμα

Εισαγωγή - Μετάφραση: Θάνος Σακκέτας

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1995
Σελ. 344, €16,00
ISBN 960-303-042-2

   «Ήταν μία η ώρα το πρωί κιόλας. Η βροχή χτυπούσε  μονότονα κι αδιάκοπα πάνω  στα  τζάμια του παραθύρου και το κερί μου κόντευε να σβήσει, όταν μέσα στο μισόφωτο   είδα να ανοίγουν τα νωθρά κίτρινα μάτια του πλάσματος· ανάσαινε βαριά και τα  μέλη του ταράζονταν από μια σύσπαση.
   Πώς μπορώ να περιγράψω τι ένιωσα μπροστά σ’ αυτή την καταστροφή ή πώς να σκιαγραφήσω τη θλιβερή ύπαρξη που με τόσους ατέλειωτους κόπους και φροντίδες είχα προσπαθήσει να φτιάξω; Τα μέλη του ήσαν σε κανονικές αναλογίες και του είχα διαλέξει όμορφα χαρακτηριστικά. Όμορφα! Μεγαλοδύναμε θεέ! Το κίτρινο δέρμα του μόλις και σκέπαζε τους μύες και από κάτω τους τις αρτηρίες· τα μαλλιά του ήσαν κυματιστά και γυαλιστερά μαύρα· τα δόντια του είχαν τη μαργαριταρένια ασπράδα· όλα αυτά όμως τα πλούσια στολίδια δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά να έρχονται σε φρικτή αντίθεση με τα ξεθωριασμένα μάτια του που φαίνονταν να έχουν σχεδόν το ίδιο χρώμα με τις σταχτιές κόγχες που ήταν βαλμένα, με τη ρυτιδωμένη επιδερμίδα και τα κατάμαυρα χείλη του».

   Η Μαίρη Σέλλεϋ ξεκινώντας από ένα απλό στοίχημα με τον Λόρδο Μπάυρον και τον Τζων Πολιντόρι, στην λίμνη Λεμάν το 1816 θα γράψει το κλασικό αριστούργημα «Φράνκενσταϊν».
   Στην Ελλάδα για πρώτη φορά κυκλοφορεί μια έκδοση σφαιρική και τεκμηριωμένη, που δεν σταματά μόνο στην μετάφραση του έργου της Σέλλεϋ, αλλά και που πλαισιώνεται τόσο από τα έργα του Πολιντόρι και του Μπάυρον, όσο και από πλήθος στοιχείων και υλικού υποστήριξης του κυρίως κειμένου, που ενισχύουν την ουσιαστική κατανόηση του μεγάλου αυτού έργου και του πνευματικού κλίματος μέσα στο οποίο αυτό γεννήθηκε. Η εισαγωγή, το χρονολόγιο των πιο σημαντικών γεγονότων, οι πρόλογοι των πρώτων εκδόσεων, αλλά και ένα εκτεταμένο παράρτημα με όλη τη φιλμογραφία Φράνκενσταϊν, πλήθος φωτογραφιών και εικόνων από τις σημαντικότερες ταινίες με θέμα τον ήρωα και εκτεταμένη βιβλιογραφία είναι μέρος αυτής της δουλειάς.
   Σήμερα ο «Φράνκενσταϊν» (μαζί με τον «Δράκουλα» του Μπραμ Στόουκερ) κρατεί σταθερά την πρώτη θέση στη γοτθική φιλολογία, εμπνέοντας δεκάδες συγγραφείς και σκηνοθέτες. Γιατί το μήνυμα που περικλείει ξεπερνά το ίδιο το έργο.
   Βασανισμένος ο ήρωας του βιβλίου από τύψεις και φρικτές ενοχές για το δημιούργημα του που με τόσο μόχθο κατάφερε να του εμφυσήσει ζωή, τρομοκρατημένος μπροστά στην απέραντη βλασφημία που έχει διαπράξει απέναντι στο Θεό προσπαθώντας να τον μιμηθεί δίνοντας ή αφαιρώντας ζωή, θα δει ένα-ένα τα αγαπημένα του πρόσωπα να οδηγούνται στο θάνατο από το χέρι του δημιουργήματος του και ο ίδιος θα χαθεί στην προσπάθεια του να εξοντώσει τον απαίσιο εφιάλτη που στοίχειωσε την ζωή του.
   Η Μαίρη Σέλλεϋ δημιούργησε ένα σταθμό στην φιλολογία του είδους. Σταθμό για το ύφος, τη ζωντάνια, την πρωτοτυπία του θέματος, την φαντασία. Σταθμό όμως και για την σύνδεση του μύθου με τις μεγάλες αλήθειες της ζωής. Τη μοναξιά του διαφορετικού, την βλάσφημη προσπάθεια υποκατάστασης της φύσης, την προσπάθεια του ανθρώπου να φτάσει και να ξεπεράσει το Θεό, την επερχόμενη τιμωρία και την κάθαρση.
 
Για την συγγραφέα:
 
   Η Μαίρη Σέλλεϋ γεννήθηκε στο Λονδίνο το 1797. Πατέρας της ήταν ο Γουίλλιαμ Γκόντγουιν, φιλόσοφος με ριζοσπαστικές ιδέες και εισηγητής της αναρχικής ιδέας στην Αγγλία - η μητέρα της, η Μαίρη Γουόλστοουνκραφτ, ήταν κι αυτή προοδευτική συγγραφέας που δεν υστερούσε σε φήμη. Η Μαίρη βρέφος μόλις δέκα ημερών έχασε τη μητέρα της, που πέθανε με τραγικό τρόπο. Κάτω από την καθοδήγηση και την έμπειρη διδασκαλία του πατέρα της, η Μαίρη από παιδί αποκτά μια πλατιά πνευματική καλλιέργεια. Το 1814 συναντά και πάλι τον άγνωστο ακόμα Πέρσυ Μπ. Σέλλεϋ, τον ερωτεύεται και τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου αλληλοαπάγονται και πάνε στην Ευρώπη. Το 1816, ύστερα από την αυτοκτονία της Χάριετ, της πρώτης γυναίκας του Σέλλεϋ, η Μαίρη κι ο Πέρσυ παντρεύονται. Από τα τέσσερα παιδιά που γέννησε η Μαίρη με τον Σέλλεϋ, μόνο ο Πέρσυ Φλόρενς έζησε. Οι Σέλλεϋ από το 1818 ως τον ξαφνικό θάνατο του Πέρσυ το 1822, έμεναν στην Ιταλία. Ύστερα από τον πνιγμό του Σέλλεϋ, η Μαίρη, μαζί με το γιο της Πέρσυ Φλόρενς, γύρισε στο Λονδίνο όπου συνέχισε να ζει ως επαγγελματίας συγγραφέας.
   Η Μαίρη Σέλλεϋ, εκτός από τον Φράνκενσταϊν, έγραψε τα μυθιστορήματα The Last Man (1826), το Perkin Warbeck (1830), το Lodore (1835) και το Falkner (1837). Συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες και περιοδικά. Έγραψε επίσης, δοκίμια και μελέτες για τη ζωή και το έργο διάσημων Ευρωπαίων συγγραφέων. Το 1839 εκδίδει τα έργα του Π. Μπ. Σέλλεϋ με τον τίτλο Ποιητικές Εργασίες. Το 1844 εκδίδει ένα βιβλίο με τον τίτλο Περιπλανήσεις στη Γερμανία και την Ιταλία, όπου περιγράφει τα ταξίδια που έκανε στην Ευρώπη με το γιο της Πέρσυ Φλόρενς και τους φίλους του. Πέθανε στο Λονδίνο την 1η Φεβρουαρίου του 1851. Ήταν τότε 53 χρονών.

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω