Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

ΑΡΕΤΙΝΟΣ
 Η Νανά Πόρνη, Παντρεμένη και Καλογριά

Με ένα κείμενο του Ηλία Πετρόπουλου
Μετάφραση: Δημήτρης Δεληολάνης, Χρύσα Κακατσάκη

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1995
Σελ. 192, €13,00
ISBN 960-303-045-7

  «Έφτασα στην τραπεζαρία και όλες οι καλόγριες έτρεξαν να μ’ αγκαλιάσουν. Με αποκάλεσαν  παντοτινή αδελφή τους και μου ανέβασαν λιγάκι το ηθικό. Όταν είδα κάτι προσωπάκια δροσερά,  χαρούμενα και ροδοκόκκινα, ανάσανα ξανά. Κοιτάζοντάς τα ακόμη καλύτερα είπα   μέσα μου: «Να λοιπόν που ο διάβολος δεν είναι τόσο άσχημος όσο λένε». Εκείνη τη στιγμή κατέφθασε μια παρέα με καλογέρους και παπάδες καθώς και κάποιους λαϊκούς ανάμεσα τους. Ο καθένας απ’ αυτούς πήρε τη φίλη του από το χέρι κι έμοιαζαν με αγγέλους που χόρευαν στα ουράνια...
   Αφού λοιπόν βαρεθήκαμε τις εικόνες, τις κουβέντες και τα αστεία, εξαφανίστηκαν με μιας οι καλόγριες, οι καλόγεροι, οι παπάδες και οι λαϊκοί παίρνοντας μαζί τους τα παπαδοπαίδια, τα καλογερόπουλα καθώς και ’κείνον που κουβάλησε τα γυάλινα μαραφέτια. Και εξαφανίστηκαν τόσο γρήγορα σαν το δρόμο που χάνεται όταν καλπάζει άλογο της Μπαρμπαριάς ... Τελικά μόνον ο θεολόγος έμεινε μαζί μου. Εγώ σχεδόν έτρεμα και δεν μιλούσα γιατί ήμουν ολομόναχη. Εκείνος μου είπε: «Αδελφή Χριστίνα ... πρέπει να σας συνοδεύσω στο κελί σας όπου η ψυχή σας θα σωθεί με τους θριάμβους της σάρκας»».

   Καυστικός και ανατρεπτικός ο Αρετίνος, καταγράφει τις εμπειρίες της Νανάς ως καλογριάς, ως συζύγου και ως πόρνης. Με εξαιρετική ευφυία γραμμένο, το βιβλίο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό δείγμα της ερωτικής λογοτεχνίας. Η αφήγηση αποκαλύπτει έναν κόσμο, όπου οι ηθικοί κανόνες παραβιάζονται διαρκώς. Πίσω από τους απρόσιτους τοίχους των μοναστηριών, οι μοναχοί επιλέγουν έναν πρωτότυπο τρόπο για να υπηρετήσουν τον Ύψιστο. Οι σύζυγοι με τους φαινομενικά ευτυχισμένους γάμους, αναζητούν την ηδονή πέρα από την οικογενειακή εστία. Οι ερωτικές φαντασιώσεις των ευγενών πραγματώνονται στους οίκους ανοχής, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα.
   Ο Αρετίνος δεν σκόπευε να γράψει ένα εγχειρίδιο ερωτικής συμπεριφοράς. Το σεξ γι’ αυτόν αποτελεί απλά το πρόσχημα για να καταγγείλει τις κοινωνικές συμβάσεις και τον φαρισαϊσμό κάθε εξουσίας και να παρουσιάσει με πρωτοφανή ελευθεριότητα, τον έρωτα να κυριαρχείται από πρωτόγονα ένστικτα, ακόρεστες επιθυμίες και αχαλίνωτα πάθη.
   Από τις εκδόσεις μας κυκλοφορεί επίσης και το έργο του Μαθήματα για την τέχνη της πορνείας, της ρουφιανιάς και τις προδοσίες των ανδρών.
 
Για τον Συγγραφέα:
 
   Το 1492 είναι σίγουρα χρονιά σημαδιακή. Ο Κολόμβος με τις καραβέλες του ανακαλύπτει την Αμερική και στο Αρέτσο της Τοσκάνης γεννιέται ο νόθος γιος του άρχοντα Αντόνιο Μπάτσι. Ο περίφημος Αρετίνος. Από πολύ μικρός αρχίζει να ασχολείται με το γράψιμο και τη ζωγραφική. Από το 1507 και για είκοσι περίπου χρόνια κινείται μεταξύ Ρώμης, Μάντοβας, Φλωρεντίας και Μπολόνιας κάτω από την προστασία φιλότεχνων εμπόρων και καλλιεργημένων ευγενών.
   Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδηγεί στην συγγραφή. Το πρώτο έργο του Τα ακόλαστα σονέττα, εκδίδονται με 16 ερωτικά σχέδια του ζωγράφου Τ. Ρομάνο κάτω από τη μύτη του πάπα. Από το 1527 εγκαθίσταται μόνιμα στη Βενετία όπου έρχεται σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους και συνδέεται φιλικά με τον Σανσοβίνο και τον Τιτσιάνο. Φίλος του δούκα του Μιλάνου και του δόγη της Βενετίας, του Φραγκίσκου Α΄ και του Καρόλου Ε΄, δε διστάζει να τους εγκαταλείψει όταν οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων δεν τον ευνοούν.
   Κυριότερα έργα του είναι: Η εταίρα, Ο Φιλόσοφος, Ο Υποκριτής, Ο Στρατηγός, Η συζήτηση της Νανάς με την Αντωνία, Τα Πάθη του Χριστού, Ο ύμνος στην Παναγία, Τρία βιβλία για την ανθρώπινη υπόσταση του Χριστού, και τα Γράμματα, σε έξι τόμους.
   Η απόκλισή του από τις επίσημες θέσεις της Εκκλησίας του στοίχισε μια δίκη για βλασφημία ενώ ο παρορμητικός χαρακτήρας του τον ενέπλεξε συχνά σε καυγάδες, αποτέλεσμα της πολυτάραχης ιδιωτικής του ζωής, γεμάτης έρωτες, γάμους και νόθα παιδιά.
   Πέθανε το 1556 αναγνωρισμένος από τους συγχρόνούς του. Με τη δηκτική γραφή του που καυτηρίασε όλους τους υψηλά ιστάμενους, δίκαια του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «Φραγγέλιο των πριγκίπων». Πολλοί ιερωμένοι διακήρυτταν από τον άμβωνα πως η θεία Πρόνοια και η φύση αν ήθελαν να διορθώσουν το ανθρώπινο γένος έπρεπε να γεννήσουν πολλούς ακόμα σαν τον Divino Αρετίνο.

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω