Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

ΑΡΕΤΙΝΟΣ
 Μαθήματα για την Τέχνη της Πορνείας, της Ρουφιανιάς και τις Προδοσίες των Ανδρών

Εισαγωγή: Χρύσα Κακατσάκη
Μετάφραση: Δημήτρης Δεληολάνης - Χρύσα Κακατσάκη

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 1996
Σελ. 282, €16,00
ISBN 960-303-046-5

  «Θα ’ρθουν κάποια στιγμή πέντε-έξι καινούριοι επισκέπτες και πιθανόν να τους συνοδεύει κάποιος υπηρέτης σου. Να τους υποδεχθείς ευγενικά. Να καθίσεις μαζί τους και να φέρεις την κουβέντα σε ευχάριστα θέματα και όσο πιο ηθικά μπορείς. Μιλώντας και ακούγοντας, να παρατηρείς τους τρόπους τους και από την συμπεριφορά τους να κρατήσεις εκείνο που θα σου φανεί χρήσιμο. Να ρωτήσεις διακριτικά την οικονομική κατάσταση του καθένα. Αμέσως μετά να καρφώσεις το βλέμμα σου στον πιο πλούσιο και με χειρονομίες λάγνες ν’ αρχίσεις να τον φλερτάρεις παριστάνοντας πως λιώνεις για χάρη του. Και να μη σηκώνεις τα μάτια σου από τα δικά του χωρίς αναστεναγμούς. Ρωτώντας μόνο το δικό του όνομα όταν σηκωθεί να φύγει πες του «φιλώ το χέρι της εξοχότητός σας». Και δαγκώνοντας το δάχτυλο σαν να τον απειλείς, δώσ’ του να καταλάβει πως σου πήρε τα μυαλά με τη θεϊκή του παρουσία...»
   Η ηρωίδα του Αρετίνου Νανά (γνωστή και από το προηγούμενο μας βιβλίο Η Νανά πόρνη, παντρεμένη και καλογριά) διδάσκει στην κόρη της τους τρόπους με τους οποίους θα διαπρέψει ως ιέρεια του πληρωμένου έρωτα. Στην συνέχεια της μαθαίνει νάζια και καμώματα, παιχνίδια και κρυφά μυστικά με τα οποία οι άντρες θα υποτάσσονται στην γοητεία της. Το βιβλίο τελειώνει με το διάλογο για τις σκοτεινές μηχανορραφίες, τις μικρές πονηριές της καθημερινής ζωής και τις πισώπλατες προδοσίες στις ανθρώπινες σχέσεις.
   Ο Αρετίνος εκφράζοντας το αναγεννησιακό πνεύμα της εποχής του εξοστρακίζει τις μεσαιωνικές προκαταλήψεις, γκρεμίζει τον κοινωνικό φαρισαϊσμό. Η αιώνια αντιπαράθεση μεταξύ των δύο φύλων και η περιγραφή της σεξουαλικής συμπεριφοράς μετατρέπονται από τον Αρετίνο σε απόδειξη της ηθικής κατάπτωσης, σε παρωδία και ανατροπή των κοινωνικών προτύπων. Το χυδαίο εξαγνίζεται μέσα από τον λογοτεχνικό χειρισμό. Γι’ αυτό, άλλωστε, το έργο του εξακολουθεί να παραμένει ένα έξοχο δείγμα ερωτικής λογοτεχνίας, γραμμένο σε μια γλώσσα που ισορροπεί θαυμάσια ανάμεσα στην αθυροστομία και την συστολή, τις ποιητικές μεταφορές και τις γαργαλιστικές λεπτομέρειες.
 
Για τον Συγγραφέα:
 
   Το 1492 είναι σίγουρα χρονιά σημαδιακή. Ο Κολόμβος με τις καραβέλες του ανακαλύπτει την Αμερική και στο Αρέτσο της Τοσκάνης γεννιέται ο νόθος γιος του άρχοντα Αντόνιο Μπάτσι, ο περίφημος Αρετίνος. Από πολύ μικρός αρχίζει να ασχολείται με το γράψιμο και τη ζωγραφική. Από το 1507 και για είκοσι περίπου χρόνια κινείται μεταξύ Ρώμης, Μάντοβας, Φλωρεντίας και Μπολόνιας κάτω από την προστασία φιλότεχνων εμπόρων και καλλιεργημένων ευγενών.
   Το ανήσυχο πνεύμα του τον οδηγεί στην συγγραφή. Το πρώτο έργο του Τα ακόλαστα σονέττα, εκδίδονται με 16 ερωτικά σχέδια του ζωγράφου Τ. Ρομάνο κάτω από τη μύτη του πάπα. Από το 1527 εγκαθίσταται μόνιμα στη Βενετία όπου έρχεται σε επαφή με τους λογοτεχνικούς κύκλους και συνδέεται φιλικά με τον Σανσοβίνο και τον Τιτσιάνο. Φίλος του δούκα του Μιλάνου και του δόγη της Βενετίας, του Φραγκίσκου Α΄ και του Καρόλου Ε΄, δε διστάζει να τους εγκαταλείψει όταν οι συσχετισμοί των πολιτικών δυνάμεων δεν τον ευνοούν.
   Κυριότερα έργα του είναι: Η εταίρα, Ο Φιλόσοφος, Ο Υποκριτής, Ο Στρατηγός, Η συζήτηση της Νανάς με την Αντωνία, Τα Πάθη του Χριστού, Ο ύμνος στην Παναγία, Τρία βιβλία για την ανθρώπινη υπόσταση του Χριστού, και τα Γράμματα, σε έξι τόμους.
   Η απόκλισή του από τις επίσημες θέσεις της Εκκλησίας του στοίχισε μια δίκη για βλασφημία ενώ ο παρορμητικός χαρακτήρας του τον ενέπλεξε συχνά σε καυγάδες, αποτέλεσμα της πολυτάραχης ιδιωτικής του ζωής, γεμάτης έρωτες, γάμους και νόθα παιδιά.
   Πέθανε το 1556 αναγνωρισμένος από τους συγχρόνούς του. Με τη δηκτική γραφή του που καυτηρίασε όλους τους υψηλά ιστάμενους, δίκαια του αποδόθηκε ο χαρακτηρισμός «Φραγγέλιο των πριγκίπων». Πολλοί ιερωμένοι διακήρυτταν από τον άμβωνα πως η θεία Πρόνοια και η φύση αν ήθελαν να διορθώσουν το ανθρώπινο γένος έπρεπε να γεννήσουν πολλούς ακόμα σαν τον Divino Αρετίνο.
 

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω