Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

ΑΝΝ ΡΑΝΤΚΛΙΦ
Ο Ιταλός

Το εξομολογητήριο του Μαύρου Αναχωρητή

Μετάφραση: Θάνος Σακκέτας
Επιμέλεια: Δάφνη Ανδρέου

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ έκδοσης: 2004
Σελ. 620, €22,00
ISBN: 960-303-135-6

   «H μορφή του σε γέμιζε δέος, χωρίς να είναι ιδιαίτερα γοητευτική... καθώς περπατούσε με αργά αγέρωχα βήματα, τυλιγμένος με το μαύρο ένδυμα των ιερωμένων, ανέδυε έναν αέρα φρίκης, κάτι πέρα από τα ανθρώπινα...»
  Δημοσιευμένο στα 1797 Ο Ιταλός της Ανν Ράντκλιφ αποτελεί, ίσως, το καλύτερο παράδειγμα γοτθικού μυθιστορήματος. Σε κάθε σελίδα του βιβλίου ο αναγνώστης ανακαλύπτει την μοναδική ικανότητα της συγγραφέως να δημιουργεί ζωγραφικά ταμπλώ από σκηνές ενός κόσμου γεμάτου μυστήριο, σκοτεινά αινίγματα, πινελιές φρίκης και αδιόρατου φόβου. Η κυριαρχία του υπερφυσικού πάνω στο φυσικό κατακλύζει την μοίρα των ανθρώπων και την ροή των πραγμάτων. Η κυριότερη εκπρόσωπός του θα απολαύσει τον γενικό θαυμασμό και θα διαβαστεί παθιασμένα όσο λίγοι συγγραφείς της εποχής της ενώ τα μυθιστορήματα της θα εμπνεύσουν μια νέα γενιά συγγραφέων, όπως ο Walter Scott, ο Tomas De Quincy, η Mary Shelley κ.ά.
   Οι ηθικές και αισθητικές προεκτάσεις του μυθιστορήματος της Ράντκλιφ στήνονται πάνω σ’ έναν υποδειγματικό καμβά γοτθικής γραφής, μία μοναδική σύνθεση ψυχολογίας του τρόμου και ποιητικής αφήγησης. Σήμα κατατεθέν της «βασίλισσας του γοτθικού μυθιστορήματος» θα γίνουν οι σχεδόν ζωγραφικές απεικονίσεις της φύσης και των τοπίων που θ’ αγκαλιάσουν τα πεπρωμένα των σκοτεινών ηρώων και ηρωίδων της.
   Η δράση του παρόντος ξετυλίγεται στην Νότια Ιταλία του 1764, σ’ έναν σκιώδη κόσμο όπου το έγκλημα, η καχυποψία, ο φόβος, οι βασανισμοί, ο έρωτας, η Ιερά Εξέταση και η θρησκευτική πίστη διαδέχονται το ένα το άλλο σε μία παράξενη ισορροπία. Ο μοχθηρός καλόγερος Σκεντόνι, ο Ιταλός, ίσως το πιο σατανικό συγγραφικό δημιούργημα της Ράντκλιφ, αλλά και μια από τις κλασικότερες μορφές «κακού» στην ιστορία του μυθιστορήματος, θα μετατρέψει τον αδάμαστο έρωτα της Έλενας και του Βιντσέντσιο σε μιαν ατελείωτη καταδίωξη, υποκινούμενος από τους προσωπικούς του δαίμονες αλλά και με την σύμπραξη της αδίστακτης μαρκησίας Βιβάλντι. Μυστήριο, σασπένς, υπερβολή και παράφορος συναισθηματισμός από μία συγγραφέα που αιχμαλωτίζει τον αναγνώστη από τις πρώτες γραμμές. Μια γυναικεία λογοτεχνική φωνή που εκτός από την ακαταμάχητη αφηγηματικότητά της, κατάφερε συνειδητά να αποτυπώσει στα μυθιστορήματά της, τα κοινωνικά και τα ιδεολογικά προβλήματα της εποχής της.
   Το υπέροχο αυτό μυθιστόρημα όπως και Το Μυστικό των Ματσίνι, εκδίδεται για πρώτη φορά στα Ελληνικά και μαζί με τον Φράνκενσταϊν της Μαίρης Σέλλεϋ και τον Δράκουλα του Μπραμ Στόουκερ αποτελεί έναν ακόμη βασικό κρίκο στην αλυσίδα του γοτθικού μυθιστορήματος.

Για την συγγραφέα:
 
   Η Ανν Ράντκλιφ γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 9 Ιουλίου του 1764. Ο πατέρας της ο Γουίλιαμ Γουώρντ ήταν έμπορος και τα νεανικά της χρόνια τα πέρασε κοντά στον πλούσιο θείο της Τόμας Μπέντλεϋ. Φοίτησε στο Μπαθ και στα 23 της χρόνια, το 1787, παντρεύτηκε τον εκδότη των «Αγγλικών Χρονικών» Γουίλιαμ Ράντκλιφ.
   Το 1790 εκδίδεται το μυθιστόρημα της  Ένα Σικελικό Ρομάντσο, για το οποίο ο Σερ Γουώλτερ Σκοτ υποστήριξε ότι ήταν το πρώτο σύγχρονο αγγλικό παράδειγμα ποιητικού μυθιστορήματος.
   Το 1791 εκδίδεται Το Ρομάντσο του Δάσους και ακολουθούν Τα Μυστήρια του Ουδόλφου το 1794, και Ο Ιταλός το 1797, τα οποία την καθιερώνουν ως συγγραφέα και εξαπλώνουν την φήμη της. Πολλά από τα βιβλία της μεταφράζονται στα Γαλλικά και τα Ιταλικά. Έγραψε επίσης Τα κάστρα του Άθλιν και του Ντάνμπεϊν, το Γκαστόν ντε Μπλοντβίλ, κ.ά.
   Στο αποκορύφωμα της φήμης της σταμάτησε να γράφει και πέθανε το 1823 στις 7 Φεβρουαρίου υστέρα από μια κρίση άσθματος.
   Η σημασία του έργου της, καθ’ όλα σημαντική, δεν άφησε ανεπηρέαστα τα ευρωπαϊκά δρώμενα στο χώρο του μυθιστορήματος. Το γοτθικό μυθιστόρημα ή Γκόθικ όπως επικράτησε, δέσποσε στην αγγλική λογοτεχνία του 18ου αιώνα και η Ράντκλιφ μαζί με τον Οράτιο Γουόλπολ θεωρείται δικαίως ως η αυθεντικότερη εκπρόσωπός του.

επιστροφή στην αρχή
σειρά προηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω