Αρχείο

Προφίλ

Ιστορικό

Συνδέσεις

Συχνές Ερωτήσεις

Νέα - Εκδηλώσεις

Προσφορές

Ξένη Λογοτεχνία

 

προώθηση στο τέλος

ΚΕΜΑΛ ΓΙΑΛΤΣΙΝ
Για Σένα η Καρδιά μου Χτυπά

Μετάφραση: Οχανές-Σαρκίς Αγαμπατιάν

Α΄ Έκδοση
Έτος Α΄ Έκδοσης: 2010
Σελ. 496, €19,00, ΣΕ ΠΡΟΣΦΟΡΑ
ISBN 978-960-303-182-6
Διαβάστε την κριτική του βιβλίου στην
Εφημερίδα Καθημερινή

   Όταν ο Κεμάλ Γιαλτσίν αντίκρισε την δασκάλα του την Μελινέ την Αρμένισσα, καθηλώθηκε: «Θεέ μου! Τι ομορφιά!...Ένα φωτεινό πρόσωπο... Δύο αστραφτερά μάτια σαν τον ήλιο... η φωνή της σαν την άνοιξη, το βλέμμα της σαν μια ανθοδέσμη...»
   Μπορεί ο αγνός έρωτας να αποτελέσει το κίνητρο της γραφής ενός σπουδαίου και συναρπαστικού βιβλίου; Μπορεί ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Γερμανία, για τους δασκάλους της τουρκικής γλώσσας να αποτελέσει το έναυσμα ενός συγκλονιστικού οδοιπορικού στην Ανατολία και συνάμα ενός σπαρακτικού αφηγήματος για τα παθήματα και τον αφανισμό του αρμενικού λαού; Αμάσεια, Τάσοβα, Ερμπάα...
   Συναντήσεις, αφηγήσεις, ιστορίες... «Ξέρεις με τι μοιάζει ένα μέρος που κάηκε;... Έχεις δει ποτέ σου φωτιά στο δάσος; Πώς καίγονται τα πράσινα πεύκα και οι θάμνοι; Πώς σκάει το χώμα; Πώς τρελαίνονται τα κουκουνάρια και σκάζουν; ... Έχεις δει ποτέ σου ένα δέντρο κι ένα σπίτι ή ακόμη το χώμα να κλαίει; Όπως ένα τεράστιο δέντρο που έχει χτυπηθεί από κεραυνό; Είναι ακόμη ζωντανό, αλλά τα φύλλα και τα κλαδιά δεν φαίνονται ευτυχισμένα που ζουν». Μπορεί, τέλος, η έκδο­ση ενός τέτοιου βιβλίου, να δυναμώσει την «ελπίδα ότι Τούρκοι Αρμένιοι, Κούρδοι, Σύροι, Χριστιανοί και όλοι οι άλλοι λαοί θα γνωρίσουν και θα καταλάβουν ο ένας τον άλλο, ότι οι δεσμοί φιλίας ανάμεσα τους θα ξαναζωντανέψουν, ότι η έννοια της Ειρήνης θα αναπτυχθεί μέσα στην τουρκική κοινωνία και ότι οι επαίσχυντες πρά­ξεις και τα μεγάλα βάσανα του παρελθόντος δεν πρόκειται ποτέ να ξεχαστούν ούτε να ξανασυμβούν;»
   Η απάντηση σε ένα τέτοιο ερώτημα δεν είναι ούτε εύκολη, ούτε απλή. Για την ώρα ας σταθούμε στο γεγονός ότι παρ’ όλο που το βιβλίο του Κεμάλ Γιαλτσίν, Για σένα η καρδιά μου χτυπά στην πατρίδα του την Τουρκία, είχε την τύχη να ριχτεί στην πυρά, αυτό δεν εμπόδισε το ίδιο βιβλίο να κυκλοφορήσει σε πολλές χώρες του κόσμου και να αγαπηθεί από χιλιάδες αναγνώστες.

 

Για τον συγγραφέα

 

   Ο Κεμάλ Γιαλτσίν γεννήθηκε στο χωριό Χονάζ της επαρχίας Ντενιζλί το 1952. Αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο σπούδασε στην Παιδαγωγική Σχολή του Γκίονέν της Ισπάρτα (Σπάρτης) καθώς και στη Φιλοσοφική Σχολή της Κωνσταντινούπολης. Εργάστηκε ως καθηγητής σε διάφορα λύκεια της Τουρκίας. Κατά τη διετία 1975-1976 υπηρέτησε στην Γενική Εκτελεστική Επιτροπή της Γενικής Επιμόρφωσης και Μονάδας Εκπαίδευσης Υπαλλήλων και Επιτροπής Αλληλεγγύης (ΤÖΒDER).
   Ασχολήθηκε με τη δημοσιογραφία και τις εκδόσεις τα χρόνια 1978-1980. Το 1981 πήγε στη Γερμανία, όπου, από το 1989, εργάστηκε ως Τούρκος εκπαιδευτικός στο Μπόχουμ.
   Είναι συγγραφέας πολλών έργων ανάμεσα στα οποία τα Sürgün Gülleri (Τα ρόδα της εξορίας, ποίηση), Geç Kalan Bahar (Η άνοιξη που άργησε, ποίηση), Emanet Çeyiz (Μια προίκα αμανάτι, μυθιστόρημα), Bilim Tuktusu (Το πάθος της επιστήμης, αυτοβιογραφία), Barış Sıcağı (Η θέρμη της Ειρήνης, ποίηση), Sınıfta Çiçek Zor Açar (Τα λουλούδια δεν ανθίζουν εύκολα στην τάξη, αναμνήσεις, διηγήματα) και η μελέτη Almanya’da Türkçe Anadil Eğitimi (Η τουρκική μητρική γλώσσα / Εκπαιδευτικό Σύστημα στην Γερμανία).
   Για την καθόλου συνεισφορά του στα γράμματα ο Κεμάλ Γιαλτσίν τιμήθηκε με τα παρακάτω βραβεία: Πρώτο Βραβείο Ποίησης, PetrolIs 1991, Πρώτο Βραβείο Ποίησης, Πολυ-πολιτιστικής Εταιρείας Κολωνίας 1996, Καλύτερου Μυθιστορήματος, Υπουργείο Πολιτισμού 1998 και τέλος την ίδια χρονιά με το Αμπντί Ιπεκτσί Ειδικό Βραβείο Ειρήνης και Φιλίας, και το Ειδικό Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας.

επιστροφή στην αρχή
σειράπροηγούμενοεπόμενο


Οι πιο πρόσφατοι τίτλοι της σειράςΤο Τραγούδι του ΡολάντΚεμάλ Γιαλτσίν
Για Σένα η Καρδιά μου ΧτυπάΒάλτερ ο Χεροδύναμος

ΕΥΡΕΤΗΡΙΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ
Α έως Κ έως ΠΡ έως Ω